Набув законної сили вирок Ужгородського міськрайонного суду стосовно організованого злочинного угрупування, яке незаконно переправляло нелегальних мігрантів до сусідньої Словаччини.

До складу групи входило п’ятеро місцевих мешканців на чолі з 35-річним чоловіком, котрий ніде не працював і за вісім тисяч американських доларів погодився організувати незаконний перетин українсько-словацького кордону вихідцями із Ефіопії та Сомалі.

До «проекту» організатор залучив рідного брата, який уже притягувався до кримінальної відповідальності за аналогічний злочин, та ще трьох спільників, у тому числі, й колишнього міліціонера. Було чітко розподілено обов’язки учасників ОЗУ, продумано час та місце зустрічі нелегалів, формування так званих безпечних маршрутів таємного перевезення, супровід та безпосередній перетин кордону в обхід пунктів пропуску.

5 травня 2012 року учасники злочинної групи зустріли на околиці села Оріховиця Ужгородського району чотирьох мігрантів, яких планували доправити ближче до державного кордону, де на них уже чекав провідник до Словаччини.

Увечері того самого дня на території Перечинського та Великоберезнянського районів співробітники СБУ затримали одночасно два автомобілі, в яких перебували чотири нелегали без будь-яких документів та п’ятеро місцевих мешканців. Мігрантів зловмисники перевозили в багажниках.

Як повідомили «Голосу України» в прес-центрі СБУ, суд визнав винними п’ятьох громадян України і призначив їм покарання у вигляді позбавлення волі строком на три роки з іспитовим терміном також на три роки.

 

Ужгород.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.