Якнайшвидше укладення Угоди про асоціацію відповідає спільним інтересам України і Європейського Союзу і з точки зору демократичного майбутнього нашої країни на основі спільних цінностей, і у більш широкому загальноєвропейському контексті. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Рибак під час зустрічі з членами Бюро Парламентської асамблеї ЄВРОНЕСТ (ЄС — Східні сусіди).

Питання євроінтеграції об’єднали депутатів

Під час дискусії було обговорено питання щодо прогресу, якого досягла Україна в напрямку створення умов для підписання Угоди про асоціацію, співробітництва з Моніторинговою місією Європарламенту, стосовно практичної підтримки України з боку ЄС, а також ролі Європейського парламенту в прийнятті рішень щодо Угоди про асоціацію.

Зокрема, Голова Верховної Ради зазначив, що «у цей відповідальний для всього регіону «Східного партнерства» момент напередодні Вільнюського саміту Асамблея ЄВРОНЕСТ робить внесок у стратегічну дискусію щодо розвитку «Східного партнерства», готуючи відповідне послання від імені Бюро».

В. Рибак повідомив, що українська сторона взяла до уваги підсумки дискусії на засіданні Ради ЄС у закордонних справах 21 жовтня, під час якої держави—члени ЄС визнали прогрес України у виконанні критеріїв підписання Угоди і окреслили останні питання, які необхідно розглянути до Вільнюського саміту.

Керівник парламенту підтвердив наміри України щодо підписання Угоди про асоціацію з ЄС 29 листопада у Вільнюсі, зазначивши, що необхідні кроки зроблено у тісній взаємодії з опозицією, громадянським суспільством, профільними структурами ЄС, Радою Європи та ОБСЄ. «Законопроекти з питань євроінтеграції об’єднали парламент», — наголосив В. Рибак і додав, що необхідні закони були ухвалені конституційною більшістю.

Голова Верховної Ради повідомив, що законопроект про вдосконалення виборчого законодавства, який враховує рекомендації Венеціанської комісії та ОБСЄ, перебуває у профільному комітеті. «Ми плануємо розглянути його на наступному сесійному тижні», — сказав він.

Стосовно реформи системи правосуддя В. Рибак зазначив, що «Верховна Рада має намір схвалити законопроект щодо реформування прокуратури у першому читанні до Вільнюського саміту».

Водночас керівник парламенту заявив, що «окрім прийняття тих чи інших законопроектів, українська сторона повинна забезпечити їхнє належне виконання», зауваживши: в цьому контексті підписання Угоди про асоціацію з ЄС розглядається лише як початок складного шляху докорінного реформування та модернізації України у відповідності до європейських стандартів.

Торкаючись питання співробітництва з Моніторинговою місією Європейського парламенту, Голова Верховної Ради високо оцінив внесок Місії Кокса—Квасневського у підтримання конструктивного діалогу між Україною та ЄС. У цьому контексті він зазначив, що Верховною Радою буде розглянуто відповідно до вимог Регламенту закон, котрий дозволить ув’язненим у виключних випадках виїжджати за кордон для лікування.

«Відповідні дії будуть здійснені, враховуючи необхідність забезпечення прогресу, до Саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі та очікуваного звіту Місії в Європарламенті 14 листопада», — сказав він.

Це лише початок складного шляху

В. Рибак заявив, що підписання Угоди про асоціацію — це важливий крок, але не менш важливим є початок тимчасового застосування Угоди. «Розглядаю підписання Угоди про асоціацію і нинішню активну роботу з виконання відповідних критеріїв як початок складного шляху», — підкреслив він.

За його словами, перший етап функціонування поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС супроводжуватиметься певними втратами і стресами для української економіки.

У цьому контексті, зазначив він, Україні важливо отримати від ЄС адекватну фінансову, експертну і технічну підтримку на потреби виконання Угоди. «З урахуванням наявних реалій сподіваюся, що підтримка ЄС буде підтверджена і в практичній площині», — сказав В. Рибак.

Керівник парламенту окреслив конструктивні напрями, за якими Україна співпрацюватиме з ЄС:

— сприяння відновленню співробітництва між Україною і МВФ;

— підвищення програм фінансової та технічної допомоги, розблокування програм бюджетної підтримки ЄС;

— надання Україні вже погодженої макрофінансової допомоги ЄС;

— ширше відкриття ринків для товарів та послуг з України у контексті можливих подальших обмежень для нашої продукції з боку Митного союзу.

Водночас, сказав він, Україна вважає необхідним подальший конструктивний розвиток економічних відносин з Росією та іншими країнами Митного Союзу в дусі добросусідства та взаємоповаги.

Підтримка з боку європейських структур зростає

Також В. Рибак заявив, що український парламент готовий якнайшвидше ратифікувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом. Адже оперативність започаткування тимчасового застосування Угоди залежатиме від швидкої її ратифікації Верховною Радою.

У свою чергу, члени Бюро ПА ЄВРОНЕСТ відзначили вагомий прогрес України на шляху до євроінтеграції. Зокрема, глава делегації Європарламенту в ПА ЄВРОНЕСТ Євгеній Кірілов підкреслив, що підтримка України на цьому шляху з боку європейських структур неухильно зростає. «Очевидне значний збіг бачення перспективи в Україні та Брюсселі», — додав він.

Члени Бюро також заявили про подальшу підтримку України, у тому числі у частині виконання Торговельної угоди в разі підписання Угоди про асоціацію, та побажали успіху українському народу на Вільнюському саміті.

Голова Верховної Ради високо оцінив відвертий діалог з членами Бюро ПА ЄВРОНЕСТ і висловив сподівання, що розмова сприятиме подальшому поглибленню відносин між Україною та ЄС. Він також зазначив, що українська влада вживає заходів до подальшого сприяння розвитку бізнесу на території нашої країни, поліпшенню інвестиційного та податкового клімату. «Українському народу потрібні європейські стандарти життя. Ми сподіваємось на вашу підтримку», — сказав він.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Дослівно

Голова Верховної Ради Володимир Рибак: «Сьогодні навколо стратегічного вибору на користь євроінтеграції України існує широкий політичний консенсус, тому можу запевнити вас у готовності українського парламенту якнайшвидше ратифікувати Угоду».

Голова Верховної Ради України Володимир Рибак і глава делегації Європарламенту в ПА ЄВРОНЕСТ Євгеній Кірілов.