Днями відбулася зустріч голови Центральної виборчої комісії Михайла Охендовського з главою Представництва Європейського Союзу в нашій країні Яном Томбінським та Надзвичайним і Повноважним Послом США в Україні Джеффрі Р. Пайєттом. Про це повідомляє відділ взаємодії зі ЗМІ секретаріату ЦВК.

Зокрема, М. Охендовський підкреслив, що комісія продовжує робити все необхідне для проведення виборчого процесу в п’яти одномандатних округах. «Для нас найбільше значення має навіть не конкретний день голосування, а той факт, що ця дата була встановлена широким консенсусом всіх політичних сил, присутніх в парламенті, — зазначив він. — Ми зробимо все, щоб унеможливити ті прикрі випадки, які мали місце під час волевиявлення 28 жовтня минулого року. Комісією буде задіяно всі ресурси і засоби правового регулювання».

Він висловив сподівання, що ЦВК оголосить результати цих виборів до кінця нинішнього року, як це передбачено законом і запевнив співрозмовників у твердому намірі комісії провести виборчий процес відповідно до українського законодавства та міжнародних стандартів.

Висловлюючи своє бачення майбутнього чинного Закону «Про вибори народних депутатів України», голова Центрвиборчкому підкреслив, що Верховна Рада мала б приділити найсерйознішу увагу змінам, які пропонують внести до нього у своїх висновках Венеціанська комісія та Бюро демократичних інституцій та прав людини ОБСЄ.

А що стосується Закону «Про вибори Президента України», котрий був ухвалений конституційною більшістю в парламенті, то тут, за його словами, ситуація — протилежна. Адже цей законодавчий акт отримав позитивну оцінку українського суспільства, офіційних спостерігачів і міжнародної спільноти за підсумками виборів 2010 року. «Ми вперше за роки незалежності отримали шанс, який не маємо права втратити — двічі поспіль провести дві виборчі кампанії за одним і тим самим законом», — наголосив М. Охендовський.

Також він звернув увагу на те, що одним із головних завдань комісії є вирішення питання виділення необхідних асигнувань у державному бюджеті на 2014 рік для проведення низки закупівель, пов’язаних із підготовкою президентських перегонів 2015 року.

Крім того, голова ЦВК вважає Виборчий кодекс, проект якого вже напрацьовано, прогресивним документом, а його ухвалення — черговим кроком у розвитку виборчого законодавства України.

Глави дипломатичних місій висловили впевненість у подальшому розвитку двостороннього співробітництва між Представництвом Європейського Союзу, Посольством США в Україні та Центральною виборчою комісією. До того ж було надано позитивну оцінку переговорам, які найближчим часом мають завершитися підписанням нового Протоколу про співпрацю між Міжнародною фундацією виборчих систем (ІFES) і ЦВК.

Дослівно

Голова Центрвиборчкому Михайло Охендовський: 

«Виборчий кодекс навряд чи вирішить проблему стабільності виборчого законодавства. Тому необхідно напрацювати та перевірити практикою зміни до законів про вибори народних депутатів, а особливо — про місцеві вибори».