Одразу два проекти «Луганськводи» — з поліпшення водопостачання міст Свердловськ і Ровеньки та з переоснащення каналізаційної мережі області — пройшли жорсткий відбір у Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ. На участь у проекті «Модернізація муніципальної інфраструктури в Україні» було подано 163 заявки від 142 підприємств країни, але у фінал вийшли 24 проекти, серед них і луганчан. Очікується, що обидва проекти-здобувачі одержать пільгове кредитування в Європейському інвестиційному банку (ЄІБ) під державні гарантії.
Нині ОКП «Компанія «Луганськвода» ставить собі за мету цілодобове постачання якісної питної води до міст Ровеньки і Свердловськ. Досягнення цієї мети вбачається у використанні потужностей Кам’янського водосховища. Такий проект уже розроблено спільно з фахівцями київського Центру розвитку державно-приватного партнерства й подано на розгляд для одержання фінансування Європейським інвестиційним банком. У разі успіху в цих містах з’явиться резервне джерело водопостачання. Під час виконання робіт буде необхідно детально обстежити гідротехнічні споруди Кам’янського водосховища, побудувати фільтрувальну станцію, два магістральні водопроводи (завдовжки 20 і 10 км), а також реконструювати розвідні водопровідні й каналізаційні мережі двох шахтарських міст. Загальна вартість проекту — 262 мільйони гривень, але, як планується, ці кошти окупляться за рахунок економії електроенергії й зниження втрат тієї води, яка нині подається в міста магістральними водопроводом.
Другий проект, який також одержав підтримку в Міністерстві регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України, направлений на технічне переоснащення системи водовідведення населених пунктів Луганської області. Його вартість становить 74 мільйони гривень. Під час його реалізації очікується реконструкція чотирьох каналізаційних насосних станцій у Луганську й однієї в Антрациті, а також понад 20 км аварійних каналізаційних колекторів у п’яти містах регіону. Зокрема, у Луганську основну заміну колекторів заплановано в центрі міста і в Східних кварталах. Крім того, буде закуплено 36 одиниць різної спеціальної техніки. Керівники «Луганськводи» переконують, що цей проект позитивно вплине на і санітарно-епідеміологічний стан регіону, і на екологію в цілому. Принаймні, зменшиться кількість поривів каналізації в п’яти найбільших містах області, що позитивно позначиться на стані ґрунтових вод і довкілля.
Луганська область.