В Азовському басейновому управлінні охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства (Азоврибоохорона), до складу якого входять Маріупольський, Бердянський, Генічеський та Кримський територіальні відділи, вважають, що українці можуть споживати більше вітчизняної риби. Щоправда, для цього, за словами начальника Азоврибоохорони Сергія ЧІХА (на знімку), потрібно чітко дотримуватися норм лову цих водних ресурсів й усіляко сприяти їх відтворенню.

— Водні біоресурси лише тоді можуть відновлюватися і нарощувати свій потенціал, коли будемо раціонально їх використовувати. Тому основним завданням є державний контроль з охорони і використання цього ресурсу в басейні Азовського моря. Для цього наші інспектори та іхтіологи перевіряють ведення промислового та науково-дослідних ловів, здійснюють охорону рибних запасів, бо саме в цьому напрямі найбільше порушень, — каже Сергій Федорович.

Так, лише за дев’ять місяців 2013 року Азоврибоохорона викрила понад 4549 порушень правил рибальства, з яких користувачами допущено 102, фізичними особами — 4447. Вилучено у порушників 60599,2 кілограма риби, в тому числі 130,9 кілограма осетрових, а також 28241 заборонене знаряддя лову. Накладено штрафів на суму 240443 гривні. Сума збитків, завданих рибному господарству України, становила 4406691,4 гривні.

Слід зазначити, що найбільше клопотів і збитків завдають саме браконьєри. Що ж стосується суми стягнень, то в Азоврибоохороні наголошують, що за незаконний лов штрафи варто було б збільшити. Було б добре також у Законі України «Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів» передбачити підстави для зупинення господарської діяльності суб’єктів за результатами державного нагляду. Зокрема, в разі відсутності або недійсності договорів оренди водних об’єктів для риборозведення, відсутності ліцензії на промисловий вилов риби, відсутності або перебільшення квоти добування (вилову) водних біоресурсів тощо. Усе це в комплексі з іншими заходами могло б значно збільшити наші рибні запаси.

На часі поліпшення матеріально-технічної бази користувачів та вдосконалення технологічних процесів. Бо навіть якщо є можливість збільшити вилов риби, через слабку матеріальну базу користувачі не в змозі це зробити. Стримують також і проблеми зі збутом та зберіганням продукції.

Та хай там як, а в поточному році в Азовському басейновому управлінні охорони, використання і відтворення водних біоресурсів та регулювання рибальства вилов здійснював 131 користувач. Їхніми трофеями вже традиційно залишаються тюлька, хамса, бички та пелінгас. Це основні види водних біоресурсів, на які в нас допускається промисел. Варто також зазначити, що свого часу Азовське море славилося й делікатесними, приміром, осетровими, видами риби. Тепер їх занесено до Червоної книги, проте тут є над чим працювати, щоб і в цьому напрямі повернути добру славу.

Одне слово, за правильної організації промислу, яка передбачатиме комплекс заходів, у тому числі й подальше вдосконалення нормативно-правової бази (правил, режимів рибальства, інструкцій та методик); підвищення ефективності діяльності державних органів рибоохорони в питаннях регулювання промислу та контролю обсягів використання водних біоресурсів, ми цілком здатні поліпшити рибне меню наших громадян.

ЦИФРИ

За 9 місяців поточного року загальний вилов в Азовському морі становив 14 тисяч 559 тонн, що на 2 тисячі 766 тонн більше, ніж торік. У тому числі тюльки виловлено 4,5 тисячі тонн, що на 700 тонн більше, ніж 2012-го, хамси азовської — 759 тонн (на 387,7 тонни більше). Вилов бичка становить 8,4 тисячі тонн, або 123 відсотки до його фактичного вилову минулоріч. Вилов інших видів риб — 123,2 тонни (на 33,9 тонни більше за торішній).