І не в останню чергу завдяки фінансовій підтримці металургійного комбінату «Запоріжсталь»! Урочиста презентація абсолютно нового об’єкта — історико-архітектурного комплексу «Запорозька Січ» Національного заповідника «Хортиця» — відбулася днями.
Голова Запорізької облдержадміністрації Олександр Пеклушенко і генеральний директор «Запоріжсталі» Ростислав Шурма ознайомилися з унікальною експозицією (гідом виступив гендиректор заповідника Максим Остапенко), а ще подивилися вироби пушкарні в дії. До речі, більшість із двохсот її експонатів виготовлено за зразками, виставленими в низці українських музеїв. Зрозуміло, що найбільший інтерес викликала «сорока», вона ж «органка» — дев’ятиствольна гармата, яку використовували проти татарської кінноти. І цього разу їй довелося стріляти, до того ж порохом, виготовленим за рецептами і технологіями 300-річної давнини.
Між іншим, як свідчення тих часів у музеї є кілька ядер XVІ—XVІІ століть. Їх знайдено під час дослідження першої Запорозької Січі на острові Байда біля Хортиці. Олександр Пеклушенко, коментуючи побачене, зауважив, що в області й надалі опікуватимуться головною гордістю краю — Хортицею. А ще — введенням в дію нових елементів історико-архітектурного комплексу. Зокрема, і таких, як пушкарня, що дасть змогу вже найближчим часом здобути, наприклад, традиційному фестивалю «Покрова на Хортиці» не лише всеукраїнську, а й міжнародну популярність.