Заслужений художник України, луганчанин Костянтин Шевердін презентував свій мультимедійний арт-проект, присвячений 200-річчю з дня народження Тараса Шевченка. Це — ескізи логотипів, на яких український поет зображений у ранньому і зрілому віці (на знімках).

— Я дещо змінив погляд Кобзаря, який ми зазвичай бачимо на автопортреті, і зробив його не таким суворим, пронизливим. В очах читаємо запитання: «Як живете, сини й доньки мої? Про що думаєте, мрієте?». Мені хотілося б, щоб так було встановлено зв’язок між поетом і нинішнім молодим поколінням.

Слід зазначити, що над проектом Костянтин працював не один. Йому допомагав старший брат Петро, теж художник. Першим серйозним дитячим малюнком Петра був саме портрет Кобзаря, який досі зберігається в родині. «Наша сім’я дуже його шанує, любить вірші. А крім того, дівоче прізвище нашої мами було Шевченко. У дитинстві ми думали, що відомий український поет — це наш далекий родич, і саме від нього нам дістався талант художника».

Костянтин Шевердін відомий як графік. Працює пером. Його роботи відзначено на багатьох міжнародних конкурсах, але свою першу і найголовнішу нагороду він отримав 1996 року — переміг у міжнародному конкурсі «Ілюстратори майбутнього» імені Рона Хаббарта в американському Х’юстоні.

У проекті, який було презентовано днями в обласній бібліотеці імені М. Горького, Костянтин показав себе відразу з декількох боків — і як режисер, і як дизайнер, і як комп’ютерний графік. Використовуючи українські символи, він в одному малюнку Тараса Шевченка зробив до 170 кадрів. В основі композиції автора — українське село як символ української громади. Тут зображено церкви — це віра, надія і любов, Державний герб представлений у формі сокола — він летить високо і переможно.

Арт-проект створено на основі комп’ютерних технологій з використанням традиційних видів мистецтва та інноваційних підходів.

Луганськ.