Львівська обласна рада вимагає притягнути до відповідальності осіб, причетних до знищення в Харкові меморіальної дошки Юрієві Шевельову. Про це йдеться у зверненні облради до Генеральної прокуратури, Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України.
У заяві, запропонованій депутатом від ВО «Свобода» Олексієм Балицьким, зазначається, що депутати Львівської обласної ради глибоко стурбовані заявами голови Харківської обласної держадміністрації Михайла Добкіна та фактом знищення меморіальної дошки українському лінгвісту і літературознавцю Юрієві Шевельову.
«Постать професора Гарвардського і Колумбійського університетів, почесного доктора Харківського університету і Києво-Могилянської академії, президента Української Вільної Академії Наук у Сполучених Штатах Америки, академіка НАН України Юрія Шевельова ще донедавна замовчували на батьківщині. За совєцьких часів його ім’я взагалі було під забороною. У Гарвардському і Колумбійському університетах, професором яких він був, творче надбання Шевельова посідає визначне місце. Між тим, як це часто буває, у рідному місті про нього відомо небагатьом. Серед іншого, своїми дослідженнями Юрій Шевельов спростував офіційну совєцьку доктрину про існування східнослов’янської єдності — «братньої колиски трьох мов: російської, білоруської й української», — наголошують автори звернення.
Львівська обласна рада закликає громадськість не допустити зневаження імені видатного українця як в очах українських громадян, так і в очах європейської спільноти, а також вимагає від правоохоронних органів притягнути до відповідальності осіб, причетних до цього акту вандалізму.