«Голос України» продовжує інформувати читачів про те, що готує нам день прийдешній. Сьогодні, в перший день листопада, ми розповімо про два, на нашу думку, важливі нововведення, які чекають на нас в цьому місяці. Спробуємо зрозуміти, як від цього зміниться наше життя.

«Укрпошта» надаватиме адміністративні послуги

З листопада зареєструвати нерухомість можна буде через відділення державного підприємства «Укрпошта».

Нині перехід права власності по договору, а також у зв’язку із спадкуванням, реєструється у нотаріуса. В інших випадках, як то «первинна» реєстрація новозбудованої нерухомості, здійснюється через територіальні відділення Укрдержреєстру. Багато відвідувачів цього органу нарікають на великі черги. З додатковими складностями стикаються мешканці регіонів — послуги надаються лише в районних центрах, отож щоб здійснити реєстрацію, доводиться долати великі відстані. Нововведення покликані розв’язати ці проблеми. Принаймні в цьому переконані чиновники Укрдержреєстру.

Як відбуватиметься ця процедура, поки що достеменно не відомо. Втім, можна припустити, що працівники «Укрпошти» лише прийматимуть пакети документів і встановлюватимуть особу людини, яка їх подала. Папери поштою потраплятимуть до Укрдержреєстру, де і здійснюватимуть всі необхідні реєстраційні дії.

Окрім реєстрації прав на нерухомість, анонсуються й інші адміністративні послуги, що їх надаватиме «Укрпошта», як то: проставляння апостиля на офіційних документах для пред’явлення за кордоном та реєстрація підприємницької діяльності.

Ажіотаж навколо нових правил оцінки

З 1 листопада в Україні діятимуть нові правила оцінки нерухомого майна. Кожен, хто захоче відчужити квартиру чи будинок, муситиме перед цим замовити спеціальну оцінку майна, назва її — «оцінка для цілей оподаткування». Значно скоротиться кількість експертів, адже оцінювати для цілей оподаткування зможуть лише ті, хто отримав на це спеціальний дозвіл у Фонді держмайна. На думку експертів, це кардинально збільшить попит на ринку оціночних послуг, а це, в свою чергу, істотно підвищить ціни.

Це вже третя спроба запровадити нові правила гри в сфері оцінки. Першу було здійснено в середині минулого року. Поспішність, з якою це робилося, призвела до обурення громадськості, чиновники вирішили відкласти зміни на невизначений термін. Згодом було призначено нову дату «реформування» експертного ринку — 1 серпня цього року, однак за кілька днів до цієї дати новопризначений міністр юстиції Олена Лукаш знову відтермінувала зміни, запланувавши їх на 1 листопада.

Що важливо знати нашим читачам? Якщо ви звернулися до оцінщика, оскільки маєте намір відчужити нерухомість, поцікавтеся в нього, чи має він право проводити оцінку за напрямком «1.8. Оцінка для цілей оподаткування та нарахування і сплати інших обов’язкових платежів, які справляються відповідно до законодавства», та просіть підтвердити це відповідним свідоцтвом.

Колаж Олексія КУСТОВСЬКОГО.