Відзначення ювілею Тараса Шевченка є надзвичайно важливим для всього українського суспільства, наголосив Президент України Віктор Янукович під час засідання Громадської гуманітарної ради, в якому також взяв участь Голова Верховної Ради Володимир Рибак.
«Я дуже задоволений тим, що підготовка до ювілею Кобзаря перетворилася на справді всенародний рух, вийшла за рамки планів діяльності урядовців і чиновників», — сказав В. Янукович. На його переконання, це в рази підвищує рівень відповідальності, з якою влада має підійти до цього процесу. «У першу чергу маю на увазі міжнародну площину підготовки до ювілею», — підкреслив Віктор Янукович, додавши, що ця велична подія піднімає авторитет та ім’я України, утверджує позиції нашої держави як високорозвинутої культурної нації. У зв’язку з цим він закликав міністерства закордонних справ та культури пришвидшити підписання відповідних спільних планів заходів щодо відзначення міжнародною спільнотою 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка.
«Згадаймо хоча б, якої потужної популярності набуло слово «Україна», коли в 1964 році світ відзначав 150-річчя з дня народження Кобзаря. До речі, саме тоді в Канаді було видано «Кобзар» Шевченка англійською мовою», — додав В. Янукович.
«Переконаний, що нашому міжнародному відомству треба вжити заходів для приведення у належний стан пам’яток, пов’язаних з ім’ям Тараса Шевченка в інших державах світу», — наголосив він.
На переконання глави держави, у цій роботі Міністерство закордонних справ могли б підтримати народні депутати. «Передусім маю на увазі міжпарламентські зв’язки з країнами, з якими ще не підписані відповідні плани підготовки до спільного відзначення ювілею», — зазначив Президент.
Крім того, Президент наголосив на важливості проведення робіт із благоустрою об’єктів, пов’язаних з ім’ям Тараса Шевченка. За його словами, зараз в активній фазі перебувають роботи в Національному музеї Тараса Шевченка та його філіях. Водночас В. Янукович зазначив, що в засобах масової інформації з’явилися негативні публікації щодо цієї діяльності.
Президент вважає за необхідне забезпечити належне зберігання рукописів українського поета, художника, мислителя Тараса Шевченка. «Хочу звернути увагу на стан зберігання рукописів Тараса Шевченка, для яких слід невідкладно знайти необхідні приміщення та забезпечити відповідну матеріально-технічну підтримку», — сказав В. Янукович.
Ще раз зазначивши, що підготовка до 200-річчя від дня народження Шевченка має бути всенародним рухом, який би продемонстрував єдність влади і громадянського суспільства, глава держави закликав опозицію пам’ятати Шевченкові слова: «Обніміться, брати мої» і діяти разом, «бо Україна в нас одна і Шевченко — один. І народ один. Ділити Україну і народ — великий гріх перед Богом».
На переконання Президента, 2014 рік буде особливим для України, оскільки його проголошено Роком Тараса Шевченка. «Ми будемо вшановувати Шевченка не лише 9 березня та 22 травня, а й весь 2014 рік», — сказав він. Крім того, глава держави вважає, що треба більше уваги приділяти не тільки внутрішньодержавним заходам, а й популяризації творчості поета серед гостей України. «Ми повинні пам’ятати про те, що 2014 рік буде роком, коли буде найбільше туристів в Україні», — сказав він та звернувся до міністра закордонних справ Леоніда Кожари з вимогою включити до програми державних візитів в Україну відвідання Шевченківських місць.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
дослІВНО
Віктор ЯнуковиЧ:
«Щоб встановити істину навколо питання демонтажу «Хати чумака» в селі Моринці, я доручив Генеральній прокуратурі України у найкоротші терміни перевірити обставини демонтажу та надати правову оцінку вчиненим діям».