Голова Верховної Ради України Володимир Рибак наголошує на необхідності активізації взаємодії на рівні парламентів України та Королівства Швеція.
«В Україні цінують дружні відносини з Королівством Швеція і зацікавлені в їх подальшому успішному розвитку», — сказав Голова Верховної Ради в четвер під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеція в Україні Андреасом фон Бекератом (на знімку).
В. Рибак відзначив інтенсивну динаміку цьогорічних українсько-шведських взаємин і заявив, що наша країна розраховує на продовження політичного діалогу на найвищому рівні, додавши, що найближчу таку можливість міг би надати листопадовий Саміт «Східного партнерства» у Вільнюсі.
Важливим пунктом порядку денного українсько-шведського співробітництва Голова Верховної Ради назвав активізацію взаємодії на рівні парламентів наших країн.
Керівник парламенту також повідомив, що у Верховній Раді України завершується процес формування депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Швеція, і на сьогоднішній день 47 народних депутатів України подали заяви про входження до цієї групи. «Упевнений, що після затвердження складу депутатської групи буде налагоджено плідну взаємодію між депутатами наших парламентів», — сказав він.
Торкнувшись теми укладення Угоди про асоціацію з ЄС та початку її тимчасового застосування, глава українського парламенту зазначив, що це питання має стратегічне значення для подальшого розвитку внутрішньої і зовнішньої політики України.
У зв’язку з цим В. Рибак підкреслив, що в Україні задоволені результатами нещодавнього візиту в Україну міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта та міністра закордонних справ Польщі Радослава Сікорського.
«Ми впевнені, що рішення Ради ЄС із закордонних справ 18 листопада цього року щодо підписання і тимчасового застосування угоди буде позитивним. До цього ми докладаємо всіх зусиль», — сказав Голова Верховної Ради, зазначивши, що Україна готова до виконання угоди після того, як вона буде ратифікована Верховною Радою України. Відповідна національна програма імплементації нині перебуває на завершальному етапі узгодження, додав В. Рибак.
Ще одним важливим пріоритетом для України у відносинах з ЄС В. Рибак назвав успішне продовження безвізового діалогу. Говорячи про подальше спрощення візового режиму між Україною та ЄС, він відзначив важливість набуття чинності 1 липня ц. р. Угоди про внесення змін до Угоди про спрощення оформлення віз.
«У цьому зв’язку українська сторона докладає максимальних зусиль до завершення виконання першої фази Плану дій щодо лібералізації ЄС візового режиму для громадян України», — наголосив В. Рибак.
Він повідомив, що Верховна Рада ухвалила 15 законодавчих актів з «євроінтеграційного пакета», і питання євроінтеграції, за його словами, об’єднало парламент.
Верховна Рада, сказав В. Рибак, має ухвалити ще два закони — про реформування прокуратури з урахуванням висновків Венеціанської комісії і щодо внесення змін до виборчого законодавства, зокрема, в частині виключення неможливості встановлення результатів виборів. «Я не бачу жодних серйозних питань з ухваленням цих законодавчих актів», — зазначив він.
В. Рибак також повідомив, що наступного пленарного тижня парламент планує розглянути питання стосовно Ю. Тимошенко. За його словами, зареєстровані три законопроекти, два з яких — про лікування за кордоном людей, котрі відбувають покарання, тяжко хворіють і не мають можливості вилікуватися в установах пенітенціарної системи, а один — щодо амністії Ю. Тимошенко.
У свою чергу, пан посол наголосив, що його країна є одним із найбільших прихильників приєднання України до Євросоюзу. «Швеція дуже сподівається, що Вільнюський саміт буде успішним», — сказав він.
Пан посол наголосив, що уряд Швеції надає великого значення розвитку двосторонніх взаємин. Він назвав значним потенціал економічних українсько-шведських відносин, зокрема, в частині інвестування в українську економіку.
За повідомленням прес-служби Верховної Ради.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.
ДОСЛІВНО
Володимир РИбак:
«Підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС на третьому саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі 28—29 листопада цього року — ключовий пріоритет зовнішньої політики України. 18 вересня на засіданні уряду ми схвалили рішення щодо укладення Угоди про асоціацію, що стало важливим процедурним етапом».