Цілком реальна перспектива перетворення дельти Дніпра на поросле водоростями гниле болото дедалі більше турбує не тільки захисників природи, а й владу Херсонщини. І не так через екологію, як через дедалі помітніше замулення фарватеру. Щоб ним вільно проходили суховантажі, його майже щороку чистять, витрачаючи на роботу драг та земснарядів сотні тисяч гривень. А поглиблення на всій протяжності від Херсона до Очакова й поготів коштувало б усі півмільярда гривень, підрахували експерти. Таких грошей у місцевій скарбниці просто немає, і в державному бюджеті навіть у кращі часи відшукати їх було складно. Тому керівництво обласної ради всерйоз розглядає пропозицію «найняти» у чистильники Дніпра... рибу, яка харчується водоростями та фітопланктоном. У рамках здійснення проекту вже відбулося перше засідання «штабу» за участю голови Херсонської облради Віктора Пелиха, провідних іхтіологів та директорів рибоводних підприємств краю.
![](/images_upload/2013/10/311013/pylesosryba.jpg)
Завідувач кафедри аквакультури Херсонського державного аграрного університету професор Ісак Шерман (його пропозиція і лягла в основу проекту, який журналісти вже встигли охрестити «планом Шермана») підтверджує, що природні чистильники головної української річки таки є — треба лише вміло використовувати їхній потенціал. Це білий амур та білий товстолоб, яких на півдні України штучно вирощують уже кілька десятиліть. Тому-таки товстолобу, наприклад, для намулювання кілограма ваги треба з’їсти сімдесят кілограмів фітопланктону та водоростей, а мільйони цих риб спрацюють не гірше за косарку. Та є кілька «але», яких не можна не брати до уваги, вирішуючи майбутнє Дніпра.
— Потрібні грунтовні дослідження необхідності в посадочному матеріалі для рибозаводів, концентрації фітопланктону на різних ділянках дніпровської дельти, щоб збалансувати кількість риби та потребу в її послугах — інакше армада штучно вирощених і дуже ненажерливих товстолобів та амурів може перетворити водойму на пустелю. А це справа не одного дня, — застеріг доктор сільськогосподарських наук Ісак Шерман.
Науковці переконують, що збільшити обсяги штучного вирощування білого товстолобика для «чистки» Дніпра щонайменше вдвічі з технічної точки зору цілком можливо. Один лише Херсонський виробничо-експериментальний завод із розведення частикових риб (Голопристанський район області) має проектну потужність, достатню для випуску 22 мільйонів цьогорічок білого амура, товстолобика, коропа на рік. А використовується його потенціал трохи більш як на одну десяту частину. Нинішнього року, приміром, обсяги випуску цьогорічок та дворічок згаданих видів риб сягають 2,4 мільйона особин — на більшу кількість державний бюджет коштів не виділяє.
Зрештою, п’ять років Дніпро сяк-так перебідує. Та непокоїть інше: щойно справа доходить до проектів, які потребують значних інвестицій, пошуки грошей у нас розтягуються не на лічені місяці чи роки, а на десятиліття. Надто на Херсонщині, яка за рейтингом інвестиційної привабливості звично пасе задніх в Україні. А от на десятиліття запасу міцності у хворої річки може й не вистачити.
Херсонська область.
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.
ДОСЛІВНО
«Із самого початку свого існування наше підприємство жодного разу ще не показувало результату, відповідного до своєї проектної потужності. А тепер і поготів не зможе, оскільки із 16 наших торфових озер 14 сильно замулені й потребують чистки, а сім насосів для підкачування свіжої води після тридцяти років експлуатації тримаються в роботі лише завдяки майстерності наших спеціалістів та їхнім повсякденним зусиллям, — коментує директор заводу Іван Донець. — Витрати на нові насоси та поглиблення озер — це понад 6 мільйонів гривень, і ми були б тільки раді, якби їх відшукала обласна рада. Але це ще не все: витрати на вирощування однієї особини рибної молоді-цьогорічки для подальшого випуску у Дніпро сьогодні становлять 32 копійки. Нескладно підрахувати, що додаткові 2,4 мільйона товстолобиків та амурів коштуватимуть ще понад 700 тисяч гривень. До того ж миттю наростити обсяги не вийде: гроші потрібно вкладати в кілька етапів, і процес модернізації нашого складного господарства розтягнеться не менш як на п’ять років».