Днями Інститут законодавства Верховної Ради разом з парламентським Комітетом з питань євроінтеграції провів круглий стіл, темою якого був розвиток українського законодавства в контексті майбутньої Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Цей захід став фаховим обговоренням цієї теми на науково-практичному рівні. На ньому були присутні народні депутати України Ірина Геращенко та Валерій Пацкан, знані науковці, посадовці та громадські діячі. Вів круглий стіл керівник Інституту законодавства, академік НАПрН України, доктор юридичних наук, професор Олег Зайчук (на знімку).
Під час круглого столу обговорювалися питання взаємодії органів влади у ході відповідної законодавчої роботи, необхідної для реалізації перспективи підписання Угоди. Окреслювалися і позитивні сторони майбутньої асоціації, і певні проблемні моменти. Центральною темою дискусії був розвиток законодавства для забезпечення секторального співробітництва та створення Зони вільної торгівлі між ЄС та Україною, яка передбачає взаємне відкриття ринків. Це, на думку експертів, надасть низку відчутних переваг і для пересічних громадян, і для українського бізнесу. Вартість товарів на вітчизняних полицях може знизитися, це відбудеться завдяки доступу на ринок більш широкого асортименту товарів. Серед інших переваг — підвищення якості та безпеки продукції, створення нових робочих місць завдяки покращенню інвестиційного клімату тощо. Українські бізнесмени, в свою чергу, отримають вільний доступ до європейського ринку, що відкриває великі експортні можливості.
Крім того, імплементація норм, передбачених Угодою, має поліпшити ситуацію із енергетикою, інвестиціями, підприємництвом, станом довкілля, якістю доріг тощо. Реформи не обійдуть стороною і систему освіти в Україні й в загальному контексті сприятимуть захисту прав громадян України. Валерій Пацкан вбачає цю перспективу асоціації найважливішою, адже будь-які реформи здійснюються заради покращення якості життя людей.
Однак шлях до євроінтеграції є тернистим. Зокрема, Ірина Геращенко нарікала на недосконалу судову реформу. «Законопроекти не лише за назвою, а і за змістом, повинні відповідати європейським стандартам», — наголосила вона.
Інший учасник, завідувач відділу Інституту законодавства, член-кореспондент НАН України, доктор економічних наук, професор Євген Бершеда підтримав важливість та необхідність підписання Угоди. Проте він зауважив, що спочатку потрібно реформувати вітчизняну економіку та створити конкурентне середовище на внутрішньому ринку. Без цього, на його думку, національні підприємства можуть не витримати суперництва з іноземними виробниками.