На Вінниччині в передостанній день жовтня завершили сівбу озимих. Насіння лягло в ґрунт на площі 410 тисяч гектарів, з них 355 тисяч гектарів відведено під головний хліб — озиму пшеницю.

Особливість нинішньої посівної полягає в тому, що на більшості полів роботи виконували тоді, коли минули оптимальні строки сівби. Вересневі дощі завадили вчасно вивести на поля техніку.

— Нас врятував золотий жовтень, — каже начальник департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Микола Неїлик. — Порадившись з науковцями, вирішили не залишати недосіяним озимий клин. Фахівці стверджують, що коренева система ще встигне набрати силу до настання перших морозів. Сходи також матимемо не гірші, ніж в оптимальний період сівби. Запорукою є температурний режим, погодні умови нині більше нагадують літо, ніж осінь.

Озимий клин на Вінниччині чи не найбільший у державі. «У наших найближчих сусідів з Житомирської та Хмельницької областей під озимі відвели приблизно 240 тисяч гектарів, — уточнює Микола Неїлик. — Ми вже другий рік поспіль засіваємо озимими 410 тисяч гектарів. Саме завдяки насінню озимих і кукурудзи вдалося істотно збільшити виробництво зерна». Нинішнього року вже намолочено майже чотири мільйони тонн. До цієї цифри планують додати ще мільйон тонн зерна кукурудзи.

 

Вінницька область.