На ринку авіаперевезень черговий скандал. Цього разу вирують пристрасті навколо Державного підприємства «Зал офіційних делегацій», яке обслуговує у Бориспільському аеропорту перших осіб країни та закордонні офіційні делегації. Його працівники й незалежні профспілки звинувачують нове керівництво підприємства у рейдерському захопленні та порушенні трудового законодавства. Днями люди пікетували адміністрацію Президента з вимогою провести службове розслідування за вказаними фактами (на знімку).

Розібратися у ситуації намагався і кореспондент «Голосу України».

Працівниця ДП «Зал офіційних делегацій» Тетяна прийшла на мітинг, оскільки переконана, що тільки так вона може захистити своє право на працю і відстояти майбутнє своєї сім’ї.

— Уже скоротили понад десять осіб. 20 листопада директор нашого підприємства видав новий наказ про звільнення ще 40, незважаючи на високу кваліфікацію працівників та їхній стаж (у деяких понад 20 років), — розповідає жінка. — Насамперед це стосується тих, хто не мовчить і активно обстоює своє право працювати і отримувати належну зарплату. На інших працівників чинять тиск і погрожують — хочуть змусити їх вийти з незалежної профспілки.

Усі проблеми для колективу розпочалися влітку цього року — після призначення нового керівництва ДП «Зал офіційних делегацій», стверджує віце-президент профспілки «Асоціація льотного складу цивільної авіації України» (ПАЛС ЦА України) Веніамін Тимошенко. За його словами, одразу розпочався безпідставний тиск на колектив шляхом погроз його реорганізувати та скоротити на 40 відсотків, позбавити всіх доплат і надбавок, а також позбутися частини майна підприємства. Зокрема, новий директор розповсюдив серед працівників так звану декларацію про наміри і концепцію оптимізації роботи підприємства, в яких виклав неправдиву інформацію про фінансовий стан, скорочення робітників, а також необхідність зміни колективного договору. «По суті — це зухвале та цинічне рейдерське захоплення підприємства, яке фактично є офіційними повітряними воротами держави. Наша головна вимога — припинити беззаконня. Адже нам відомі численні факти розкрадання державного майна, зазіхань кримінальних елементів, які дивним чином керують державним підприємством такого рівня. Чому влада і прокуратура на всі наші звернення не реагує? Сьогодні ми вносимо подання на звільнення директора ДП «Зал офіційних делегацій» згідно зі ст. 45 КЗпП, яка чітко зазначає, що профспілка має право звільнити директора, якщо той порушує законодавство про працю, профспілки і колективні договори та угоди. Крім того, 18 грудня у Національній службі посередництва і примирення зареєстровано колективний трудовий спір між найманими працівниками та ДП «Зал офіційних делегацій». Серед вимог: негайно розпочати переговори й до лютого укласти новий колективний договір, припинити незаконне скорочення працівників. Відповідно до Закону «Про порядок вирішення колективних трудових спорів», якщо сторони не дійдуть згоди, то наймані працівники отримають право на страйк. І Президент має зрозуміти, що такий протест — це вже міжнародний скандал», — наголосив він.

Однак із такою думкою не згодні у ДП «Зал офіційних делегацій». Зокрема, в прес-службі підприємства повідомили «Голосу України», що директор Кирил Поліщук ухвалив рішення стосовно необхідності реорганізації виробничого процесу підприємства з метою припинити всі корупційні схеми, упорядкувати тарифи, скоротити витрати, підвищити доходи (в тому числі й за рахунок надання додаткових послуг), довести чисельність персоналу до рівня, достатнього для здійснення діяльності підприємства в сучасних умовах тощо. «Однак керівництво зіштовхнулося із вкрай негативною оцінкою та діями окремих працівників підприємства: від намагання незаконно втрутитись у господарську діяльність до спроб шантажу зривом виробничого процесу», — зазначили там.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.