Група шахраїв від імені керівництва Дніпропетровської облдержадміністрації збирала гроші нібито на потреби військовослужбовців у зоні АТО. Про це журналістам розповів радник голови ОДА Борис Трейгерман. За його словами, привернув увагу до ситуації  дзвінок товариша — відомого бізнесмена, який повідомив: «Тут до мене звернулися від твого імені, куди переказувати гроші?»

— Пізніше ми провели перевірку й з’ясували, що до нього від мого імені прийшло повідомлення про збір коштів на 98-му бригаду. Я запевнив його, що жодних доручень зі збирання грошей не давав, і бригади такої, по-моєму, не існує, — зазначив Борис Трейгерман. — Пізніше ми дізналися, що таких звернень від мого імені надійшло досить багато в різні громадські організації. Коли таке повідомлення отримав наш колега Олексій Салкоч, ми зрозуміли, що орудує група шахраїв, які, використовуючи моє ім’я та прикриваючись облдержадміністрацією, намагаються влаштувати бізнес на крові.

Після звернення до громадян через соцмережі, до керівництва облдержадміністрації надійшло безліч повідомлень стосовно цілої низки людей, які збирають гроші під виглядом допомоги бійцям АТО.

В ОДА заявляють, що на сьогоднішній день у регіоні не проводиться збирання коштів від імені голів ОДА й облради, керівників міст або інших чиновників. У такий спосіб гроші збирають тільки шахраї.

Як повідомили в міськуправлінні міліції, у результаті спільної перевірки, проведеної ОДА та органами внутрішніх справ, було встановлено, що явище псевдоволонтерства широко розповсюджене не тільки в Мережі, а й на вулицях міста.

— Ми зустрілися з волонтерами, які  справді займаються допомогою військовослужбовцям, і вони в одноголосно заявили, що їхніх представників немає на вулицях Дніпропетровська, — розповів заступник начальника міськуправління Володимир Седлецький. — Під час перевірки було складено 14 адміністративних протоколів. Протягом останнього тижня жодної групи людей зі скриньками на вулицях Дніпропетровська помічено не було. Сьогодні ми припускаємо, що повністю припинено протиправну діяльність таких груп.

Вироблено порядок: у людини, яка збирає гроші, має бути довіреність від організації, що уповноважила її на збір, скріплена «мокрою» печаткою. Сама скринька повинна бути опломбована тією самою печаткою, що й у дорученні. В ОДА закликають тих, хто бажає надавати допомогу військовослужбовцям, хворим дітям, іншим категоріям населення, які її потребують, звертатися до перевірених фондів, які зарекомендували себе.

Дніпропетровська область.

 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.