Бойовище на межі популярного Придніпровського парку за участю понад 70 працівників приватної охорони, міліції та простих городян розгорілося в Херсоні.

Ще в травні 2008 року міська рада дозволила приватизацію частини засадженого акацією та софорою зеленого масиву в провулку 1-му Парковому, і з того часу ділянка встигла тричі перейти з рук у руки. Останній добросовісний власник землі вирішив збудувати тут приватний житловий будинок, але щойно вантажівки привезли сюди секції огорожі з дерев’яних дощок, як миттю опинилися в оточенні розгніваних місцевих жителів. Вони кидалися під машини, влаштували «перетягування» секцій огорожі, публічно погрожуючи її спалити, а замовників будівництва — убити.

Міліція намагалася не допустити переростання конфлікту в масове побоїще, та учасники акції протесту, зрештою, домоглися свого — будівельники знову склали огорожу і вивезли її, пообіцявши притягнути протестувальників до кримінальної відповідальності за погрози розправою та стягнути з них через суд компенсацію за вимушену зупинку робіт. Та опоненти, схоже, не злякалися, і обіцяють стояти до кінця.

— Дерева на галявині біля парку висаджували працівники тоді ще «живого» консервного комбінату, і серед них був мій батько, а я потім за ними доглядала й поливала саджанці. Софоровий гайок є звичним місцем відпочинку для нас, і ми його за жодних обставин не віддамо. Якщо треба, чергуватимемо тут цілодобово, але вирубування дерев не допустимо, — рішуче висловилася мешканка 1-го Паркового провулка, 64-річна пенсіонерка Валентина Чечет.

Власники будинків, прилеглих до Придніпровського парку, написали до міськради колективного листа з вимогою повернути софоровий гай у розпорядження територіальної громади. Але отримали відмову — мовляв, ділянка в гаю приватизована згідно із законом, і на неї є всі необхідні документи. До того ж, нинішній її власник — приватний підприємець — чесно заплатив за неї попереднім господарям немалі для Херсона кошти: 160 тисяч гривень, і для повернення землі в комунальну власність йому треба заплатити не тільки цю суму, а й відшкодувати витрати на оформлення пакета дозвільних та проектних документів. Муніципальна ж влада на це йти не хоче — грошей у бюджеті й без того катма. Хоча експерти переконані, що протистояння спровокували саме чиновники, зіштовхнувши лобами обидві сторони учасників конфлікту. Якби п’ять років тому можновладці не продали в приватні руки частину гаю, що був важливим для мешканців прилеглих до нього вулиць, сьогодні цим людям та новому господареві землі не треба було б одне одного на клапті рвати. До речі, жоден з керівників міськради на місці запеклого протистояння так і не з’явився.

— У моїй практиці далеко не вперше забудовникам та інвесторам псують життя незаконні рішення чиновників. Одна з місцевих фірм нещодавно також взялася зводити будівлю на вулиці 40 років Жовтня. Бізнесмени оформили всі дозволи, виготовили проект і своїм коштом навіть встигли облаштувати сусідам з житлових багатоповерхівок новий дитячий майданчик. Аж тут прокуратура з’ясувала, що зведення будівлі на виділеній міськрадою ділянці суперечить Генеральному плану розвитку обласного центру — і своє ж рішення про виділення землі міськрада скасувала. Тепер готуємо до неї позов з вимогою компенсувати збитки, — розповідає юрист Артем Калусовський.

Херсонці переконані, що чиновників, які дозволили приватизувати добрячий шмат зеленої зони, треба якнайсуворіше покарати — на службі громади їм не місце. Та карати, власне, уже нікого: за минулі п’ять років організатори оборудки давно звільнилися з міськради, мають власний бізнес і процвітають. Не дуже зважаючи на прокльони учасників битви за софоровий гай, які саме з їхньої вини перетворилися на заручників ситуації.

Херсон.

Валентина Чечет проти охоронців.

Протистояння під огорожею.

 

Фото автора.