«Справжнє реформування нашої школи розпочнеться з ухвалення нового рамкового закону про освіту, з впровадження нової моделі, нового змісту і нових підходів до освіти в цілому». Таку думку висловив під час учорашньої прес-конференції, присвяченої топ-десятці освітніх подій поточного року, заступник профільного міністра Павло Полянський.

Згідно з опитуванням, проведеним серед експертів порталом «Освітня політика», до згаданого рейтингу потрапили: прихід до керівництва МОН нової команди, ухвалення Закону «Про вищу освіту», кроки на шляху дебюрократизації школи та утвердження принципів свободи педагогічної думки, початок реформування змісту освіти (перегляд стандартів початкової освіти, розвантаження програми для четвертих класів).

Цікаво, що початок боротьби з корупцією в освіті опинився тільки на шостому місці рейтингу — чи то через те, що такі заходи не надто ефективні, чи то через те, що експерти від освіти не вважають їх топовими.

На перше місце вони поставили патріотичне піднесення в школах та вишах (протестний і волонтерський рухи під час Революції гідності та організація допомоги українській армії).

Створення й громадське обговорення нової концепції розвитку освіти на 2015—2025 роки опитані розмістили на сьомому місці. А на останньому, десятому, — зміни принципів відбору і замовлення підручників.