У жовтні в Тернополі відбулися два ярмарки сільськогосподарської продукції. Останній — минулої суботи. Аграрії і переробники виручили на ньому понад п’ять мільйонів гривень. Ціни на ярмарках на 10—15 відсотків нижчі, ніж у торговельній мережі та на базарах. Їх із нетерпінням очікують пенсіонери, малозабезпечені, багатодітні родини. Найбільший ажіотаж — навколо картоплі. Її цього року недорід, тому до машин вишикувалися черги. Продавали другий хліб за ціною 3,2 гривні за кілограм, тоді як базарна — 4—4,5.
Щоправда, багато тернополян проблему забезпечення картоплею цього року вирішували по-іншому: власним транспортом добиралися до глухих сіл, де купували її за 2,6—2,8 гривні. Там же можна було запастися морквою, буряками, капустою, яблуками за значно нижчими цінами, ніж у містах. Навіть коли з урахуванням вартості бензину, виходить дешевше.
Якщо порівнювати з вереснем, то борщовий набір трохи піднявся у ціні. Особливо відчутно подорожчали картопля і цибуля (на 30—40 відсотків). Дещо впали в ціні морква, буряк, капуста. А якщо хочете, щоб борщик був за всіма правилами, тобто на м’ясному бульйоні, із сметаною, то все це коштуватиме відповідно. Ціни на ці продукти порівняно з літніми також зросли, а що скаже зима? І хоч уряд запевняє, що об’єктивних причин для підняття ціна на овочі та інші продукти немає, але реальність інша.
Якщо порівнювати тернопільські ціни із середніми в Україні, то вони мало чим відрізняються, а деякі продукти навіть дорожчі. Між тим середньомісячна зарплата в області впродовж багатьох років залишається найнижчою в Україні.
Що почім на ринках Тернополя: картопля — 4—4,5 гривні за кілограм, буряк — 4—5, морква — 5—6, капуста — 2 —2,5, помідори — 9—14, огірки — 18—20, перець — 16—18, яблука — 6—9, груші — 10—12, виноград — 15—24, свинина — 45—60, яловичина — 55—62, сметана (літр) — 25—35, сир м’який — 26—30 (кілограм), цукор — 5,5—6, борошно — 3,5—4, гречка — 6—6,5, рис — 7—10.
 
Тернопіль.