Вода в Світязі — одна з найчистіших в Україні. Покидаючи «український Байкал» восени, в кінці відпочивального сезону, навесні ви повертаєтесь ніби до оновленого озера. Вода в ньому аж світиться (кажуть, що вона у кілька разів чистіша, ніж у водогоні Москви, та й Києва). У чому ж таємниця?

 
Більшість вважає, що цим Світязь завдячує потужним джерелам, які б’ють із підземних глибин. Проте це не зовсім так. Водостік через один неглибокий канал, який з’єднує Світязь з озером Луки-Перемут, невеликий.
Насправді секрет криється у диво-водорості — кладофорі. Кожен, хто був на озері Світязь, купаючись, помічав на дні маленькі зелені кульки (на знімках). Вони і є тим природним фільтром, без якого Світязь уже через кілька років, зважаючи на тисячі відпочивальників, перетворився б на звичайну, хоча й велику та глибоку, водойму.
Ростуть кладофори повільно — усього до 5—10 міліметрів на рік — і можуть сягати в діаметрі до двадцяти сантиметрів. Вони мають чудодійну властивість при денному світлі виробляти кисень. Завдяки його бульбашкам рослинка піднімається на поверхню водойми і подорожує нею. Вночі, коли фотосинтез припиняється, бульбашки зникають, і водорості опускаються на дно.
На жаль, в останні десятиріччя популяція кладофори у світі значно скоротилася. На Волині ці водорості можна побачити лише у Світязі та ще в кількох озерах. Кришталева чистота води в них свідчить про наявність таких зелених кульок.
Скорочення цього виду водоростей спричиняє й хижацьке ставлення людей. В останні роки кладофори стали предметом бізнесових інтересів деяких ділків. Адже цей природний фільтр може очищати воду і в акваріумах, і в інших озерах. З’явилися мисливці за кладофорами і на берегах Світязя. Вони продають їх київським підприємцям мішками, в кожному з яких — від 1000 до 1500 чудодійних зелених кульок. Тож від активної позиції волинян залежить, чи зможуть їхні діти, внуки та правнуки милуватися кришталевими водами Світязя. Не останню роль тут мають відіграти і природоохоронні організації області. Надто дорого нам може коштувати їхня бездіяльність. Та поки що в області ними не зафіксовано жодного факту такого браконьєрства.
Фото з сайту «Світязь».