З нагоди 70-ї річниці визволення Дніпропетровська від фашистських загарбників у місті відбулася реконструкція форсування річки Дніпро, яка стала наймасштабнішою в Україні. Участь в ній узяли 26 клубів реконструкторів з України, Росії та Білорусі. А привітати ветеранів, мешканців міста та учасників дійства прибув Президент України Віктор Янукович.

«За всю нашу багатовікову історію одне з найважчих випробувань випало на долю України в роки Великої Вітчизняної війни. Сьогодні ми відзначаємо важливу подію в житті країни — 70-річчя визволення Дніпропетровська від фашистських загарбників. Упевнений, що всі ми гідно відзначимо величний подвиг визволителів, зберігши традиції старших поколінь. Такі знакові події не втрачають із часом свої духовність і суспільне значення. Вони дають можливість ще раз низько вклонитися героям, які, не шкодуючи свого життя, здолали ворога. Нащадки ніколи не забудуть цей величний подвиг», — сказав глава держави.

Президент нагородив державними нагородами ветеранів Великої Вітчизняної війни, котрі визволяли Дніпропетровщину, прийняв парад, в якому брала участь сучасна техніка і техніка часів Великої Вітчизняної війни, а також поклав квіти до пам’ятника воїнам-визволителям.

Олександр Швачко, член київського клубу «Вікінг»:

«Ми ретельно репетирували всі моменти, щоб усе було достовірно. Правдоподібність — це найскладніше в такому заході. Особливо, коли глядачі — люди старшого покоління, які бачили й пам’ятають, як усе відбувалося 70 років тому. Складно донести й до молодого покоління, яке про війну не знає нічого».

До участі в реконструкції було залучено понад 170 одиниць техніки: 50 одиниць військової техніки часів Великої Вітчизняної війни — танки Т-34, німецький танк «Пантера», німецький бронетранспорт «Ганомак», радянський бронеавтомобіль, «Катюша» тощо. Цікаво, що в реконструкції була задіяна саме та техніка, яка безпосередньо брала участь у визволенні Дніпропетровщини у 1943—1944 роках.

Артем Гусіянський, член клубу ре конструкторів «Червона зірка», Київ:

«Це реконструкція висадження 152-ї дивізії в цьому районі. Форсування Дніпра здійснюється членами клубів разом із частинами Збройних Сил України — вони забезпечують понтонну й катерну переправи. На землі показуємо захоплення плацдарму і його розширення, знищення німецького угруповання. То була одна з найважливіших битв, яка відіграла вирішальну роль у визволенні Дніпропетровська. Нам удалося зберегти пропорції в живій силі й техніці 70-річної давнини».

Подивитися на реконструкцію зібралися десятки тисяч жителів міста.

Дніпропетровськ.

Довідково

Битва за Дніпро — це одна з найбільших військових операцій у світовій історії. Загалом у ній брали участь понад 2,6 мільйона осіб, 2400 танків, 2800 літаків, не повернулися з поля бою більш як 400 тисяч солдатів, понад мільйон померли від ран.

На знімку: Президент України Віктор Янукович, голова Дніпропетровської обласної державної адміністрації Дмитро Колєсніков (на передньому плані).

Фото Андрія МОСІЄНКА (прес-служба Президента України).