У тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради з розслідування діяльності Міністерства охорони здоров’я виявили порушення з боку МОЗ під час проведення тендерів, зокрема щодо закупівлі нових авто «швидкої допомоги». На думку парламентаріїв, на кожному автомобілі, вартість якого становить 640 тисяч гривень, держава переплачує близько 50 тисяч.

Голова ТСК Анатолій Дирів (фракція «Батьківщина») на прес-конференції висловився за продовження роботи комісії ще на три місяці. Його колеги по фракції — депутати Павло Петренко та Максим Бурбак — також не виключили, що МОЗ планує закупити автомобілі «швидкої допомоги» та устаткування для них за завищеними цінами. Тим паче обладнання реанімобілів — далеко не найвищої якості, китайського виробництва.

За шість місяців роботи ТСК, до складу якої входили представники всіх фракцій, підготувала звіт на 105 сторінках. Попервах його підписали 11 з 13 членів комісії, у тому числі й четверо депутатів від Партії регіонів. Однак невдовзі регіонали свої підписи відкликали.

Загалом, як зазначають у ТСК, за 2012 рік у державі було проведено держзакупівель за 306 прямими договорами на суму 1,9 мільярда гривень. За даними Рахункової палати та інших контролюючих відомств, у частині цих договорів було перевищено закупівельну ціну. «Приблизно з цієї суми мінімум 16%, максимум 25% за різними договорами була перевищена гранична закупівельна ціна, — сказав на прес-конференції А. Дирів. — Держава могла заощадити 250—300 мільйонів гривень». За словами голови ТСК, ціна на кожен автомобіль може бути завищена на 10—15%. Для порівняння Павло Петренко навів такі дані: на лікування онкохворих дітей, які нині перебувають у дитячій лікарні «Охматдит», але потребують оперативного лікування за кордоном, необхідно 50 мільйонів гривень. Факти зловживань підтверджують і перевірки правоохоронних органів: у відповіді на запит ТСК СБУ констатувала, що за останні два роки рівень корупційних діянь у сфері охорони здоров’я зріс майже вдвічі. Тільки під час роботи ТСК було порушено 180 кримінальних проваджень.

За підсумками діяльності ТСК у Верховній Раді зареєстровано два проекти постанови: заслухати звіт тимчасової слідчої комісії, або ж продовжити її роботу на три місяці. При цьому у звіті ТСК міститься пропозиція «звільнити із займаної посади міністра охорони здоров’я». Однак остаточне рішення — за депутатами.

Оголошення про проведення відкритих торгів на закупівлю автомобілів «швидкої допомоги» та їх обладнання МОЗ оприлюднило 23 серпня цього року. Загалом передбачається закупити 1412 автомобілів: 206 автомобілів швидкої медичної допомоги для транспортування пацієнта (тип А2), 1063 автомобіля екстреної медичної допомоги (тип В) і 143 реанімобілі (тип С). Розкриття пропозицій учасників конкурсних торгів планувалося на 18 жовтня. Однак оголошення результату тендера знову перенесли. Заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов у коментарі журналістам заявив, що розкриття пропозицій конкурсних торгів на закупівлю автомобілів «швидкої допомоги» та їх устаткування проходить прозоро. За його словами, торги відбуваються відкрито. «Зачитуються абсолютно всі пропозиції і витримано  всі чинні норми», — сказав О. Толстанов. Стосовно перенесення декілька разів цих торгів, урядовець пояснив, що це пов’язано з неналежним оформленням документів. Для участі у торгах станом на 26 вересня було зареєстровано 11 учасників, з яких обиратимуться переможці за 10 лотами. На виділені урядом кошти планується закупити 1 тисячу  413 автомобілів «швидкої» згідно із заявками із регіонів України.