Одні кажуть: «Технологія зберігання», інші: «Якість урожаю». Мають рацію і ті, і ті.

«Овочевого» ажіотажу, коли люди мішками закуповують на зиму картоплю, буряк, капусту і моркву, у Луганську поки що немає. Городяни вичікують обіцяного зниження цін, щоб не переплачувати. Хоча на оптовому ринку «Околиця» у вихідні і спостерігається жвава торгівля «борщовим набором», масовості вона не набула.

Виростили самі — і з’їли самі

У департаменті агропромислового розвитку Луганської облдержадміністрації змушені визнати, що нинішнього року сільгоспвиробники не були готові до такої ранньої осені, тому частина врожаю — ще в полі. Це позначається на подорожчанні овочів.

— Але ми вважаємо це ситуативним моментом, — запевняє директор департаменту агропромислового розвитку Сергій Тимошин (на знімку). — Об’єктивних передумов для зростання ціни на овочі на довгостроковий період немає. Просто нині вони не доходять до прилавка, оскільки частина моркви, капусти, буряку, які вирощують сільгоспвиробники, ще не зібрана. Щодо населення, то свій урожай люди вже забрали і свої льохи заповнили.

Після реформування села прийшов новий власник, котрий передусім керувався тим, вигідна йому культура чи ні. Овочі великого доходу не приносили, тому цим повною мірою і не займалися. Картоплю традиційно завозили із західних регіонів, моркву і буряк — з південних. Одне слово, овочі продовжували залишатися головною культурою особистих господарств. Основним виробником картоплі, як і раніше, залишаються самі його споживачі. Загалом у регіоні отримують 380 тис. тонн картоплі, і фахівці департаменту агропромислового розвитку вважають, що такого обсягу цілком достатньо для повного забезпечення населення.

Технологія зберігання

— Луганська область — не овочівницька, як, скажімо, Херсонська. Ми вирощуємо для своїх потреб. І приміщень для зберігання сільгосппродукції нам цілком вистачає, — каже Сергій Тимошин. — Це 48 овочесховищ загальною ємністю 18,8 тис. тонн. Всі вони — у приватній власності. Є склади і в бюджетних організаціях. Преференції в забезпеченні овочевою продукцією ми надаємо саме їм. Це виписано одним з пунктів програми внутріобласної кооперації. Крім того, овочесховища або холодильники сьогодні має кожна велика торговельна мережа. Механізм поставки овочів від виробника до споживача тут добре налагоджений, отож ціни в супермаркетах тримаються на рівні ринкових, а то і нижчі. Політика така: максимально, за доступною ціною, доставляти овочі населенню регіону. Поки що із цим справляємося.

Розвинена частина супермаркетів частково розв’язує проблему зберігання овочів та їхньої вартості. Причому логістика, технологія зберігання овочевої продукції тут щороку вдосконалюються, а це йде на користь бюджету споживача. Торгівля навчилася заробляти гроші, використовуючи енергозберігаючі технології, отож часом ціни тут справді приємно дивують. Іноді вони на рівні ярмаркових.

— Що більше в області буде торговельних точок, то краще регулюватиметься ціна на овочі, — підсумовує Сергій Тимошин. — Ми щотижня проводимо ярмарки, щоб місцевий виробник міг збалансувати ціну, зберегти свій продукт до певного моменту й продати його з вигодою.

Сьогодні Луганщина вирощує 300—400 тис. тонн овочів, і стільки ж становить споживчий ринок регіону. Такий обсяг вдається зберегти, переробити і вжити. А якщо овочів буде більше? Тоді, мабуть, почнуться проблеми. Уже був гіркий досвід з капустою. Якось вона не вродила й була дорога. Наступного року збільшили під неї площі — і одержали великий урожай. Капуста одразу впала в ціні, і виникла проблема переробки.

Тому керівник області Володимир Пристюк поставив перед сільгоспвиробниками завдання: вивчити, що конкретно має перероблятися в області, в яких обсягах і як. Йдеться про те, щоб відкрити в регіоні серйозний переробний комплекс плодоовочевої продукції. До речі, уже закладається чи не другий в Україні за величиною цех із заморожування свіжих овочів і фруктів. Цей напрям розвиватимуть. Проблем промислового виробництва овочів немає, вважає Володимир Пристюк. У регіоні є зрошувані землі, достатньо сонця. А проблема переробки є. Отож сьогодні це питання поставлено як основне.

 

Луганська область.

Фото автора.

ФАКТ

Сільське населення в Луганській області становить 12 відсотків.

СТАТИСТИКА

Загальна ємність приміщень для зберігання овочів восьми торговельних мереж становить 10,5 тис. тонн, восьми агропідприємств — 6,5 тис. тонн.