Вінничанин Ігор Федоришин спростував думку, що нібито в його краї для вирощування винограду не вистачає сонячних днів. На невеликій присадибній ділянці, частину якої позичив у тимчасове користування у сусіда, посадив майже 80 (!) сортів винограду. Та ще й якого! Вага окремих грон — понад два кілограми. В садівника-аматора плодоносять деякі види південних рослин, як-от рідкісне у нас наранхілло чи китайські фініки...

Гроно на два кілограми

Найважче гроно винограду, який Ігор Федоришин виростив нинішньої осені, важило два кілограми. Це сорт Геліос. По кілограму і більше -окремі ґрона сортів Отаман Павлюк, Антоній Великий, Кардинал, Водограй. Він займається виноградниками понад десять літ. Весь цей час експериментує. Отак і підібрав сорти, найбільш прийнятні для нашої кліматичної зони. Тепер достеменно знає, які залишить, а від яких позбудеться.

— Залишу морозостійкі й витривалі, а ще ті, в яких ягоди не тріскаються після дощів, — каже ентузіаст. — Це будуть сорти ранньої і середньої стиглості. Наприклад, сорт Августин витримує наші зими і навіть не потребує вкривання. Так само стійкий до холодів і хвороб новий сорт під назвою Блєстящий. Загалом набирається приблизно сорок сортів.

Саджанці лози переважно замовляє через Інтернет. Каже, що нині має кілька нових видів лози. За один з таких саджанців заплатив майже 500 гривень. «А висадити не можу, бо нема місця. Вже й так позичив трохи землі у сусідів. Вони вирощували картоплю. Домовився, що зроблю їм запас бульб на зиму. Вони погодилися. На тих декількох сотках посадив виноград».

Нектар Богів

Золотий плід Анд, нектар Богів — так називають незвичні плоди, що ростуть на ділянці в Ігоря Федоришина. Йдеться про наранхілло, з родини пасльонових. До нас ця рослина потрапила з Еквадору чи Колумбії. Наранхілло споживали ще древні інки. Нектаром Богів плоди називають за приємний запах. Їхня м’якоть на смак кислувата. Всередині багато зерен.

Ховаються плоди під великим темно-зеленим листям на кущах, на яких вони ростуть. Плодоносить на грядці в ентузіаста ще одна рослина цього ж роду — динна груша або пепіно. Співрозмовник каже, що плоди мають два відтінки смаку — дині й груші. Соку в них більше, ніж в дині. «Погляньте, такий малий кущ, а так багато плодів на ньому», — показує господар ділянки.

Вродили лимони, інжир. Наступного року чекає на врожай ківі, гранатів, китайських фініків. До речі, фініків посадив шість видів. Каже, що будуть нові сорти фундука, ожини, смородини.

Є на ділянці й невеликі теплиці. У них вирощує розсаду полуниці.

Прикрасьте балкон... полуницею

Ігор Федоришин випробував новий сорт полуниці — Тоскана. Вона має не тільки ягоди, а й чудові квіти, що радують цвітінням від весни до осені.

— Сорт Тоскана можна вирощувати і на балконах, — каже співрозмовник. — Схоже, він для цього і передбачений. Ягоди має не такі великі, як у більшості полуниць. Зате як гарно квітне! Квіти, якими дехто прикрашає балкони, можна замінити на Тоскану. Буде красиво і корисно.

Тоскана — один з найновіших сортів полуниці, його вивели два роки тому, а він уже переміг на одному із світових конкурсів. Високу оцінку йому дали передусім за декоративність прекрасних квітів. Їх красу словами не передати, її треба бачити. Таку красу можна висаджувати в ящиках, закріплених уздовж балкона, як зовні, так і всередині.

Пан Ігор живе у приватному будинку, у нього нема балкону, але більшість сортів полуниць вирощує переважно у... відрах з вушками. При вході на подвір’я висять почеплені на стовпах відра, в яких навіть тепер полум’яніють великі ягоди полуниці. «Коли ягоди торкаються землі, то починають гнити, — пояснює садівник. — Тому висаджую їх у відра. До металевих стінок відра приварюю вушка, насипаю земельки і там теж росте ягода. Відра закріплюю на стовпах. Для дозрівання ягоди такі умови найкращі. Ще висаджую їх у ящиках, які ставлю у формі пірамідки. Економиться площа...».

 

Вінницька область.

Фото автора.

Ось який виноград визрів нинішньої осені в садівника-любителя з Вінниці Ігоря Федоришина, вага однієї грони — два кілограми.