Миколаївські аграрії розраховують вийти на дуже високі показники, а то й «побити» абсолютний рекорд 2001 року, коли на круг було зібрано 2,718 мільйона тонн зерна. Сьогоднішні цифри вже близькі до рекордних, а зібрано понад 95 відсотків зернових. На полях залишилося зовсім небагато ярової пшениці та ячменю (?! — Ред.). Тепер головне — щоб дощі не зашкодили.
— Таких складних погодних умов не було 130 років, — каже заступник голови Миколаївської ОДА Володимир Луста. — Різкі коливання температури, багато опадів — усе це ускладнило збирання. Але ефективне використання сучасної техніки, передових технологій, самовіддана праця людей перемогли негоду. Уже очевидно: ми одержали дуже гідний урожай. Порадували не тільки зернові, а й технічні культури, овочі, фрукти.
Цілком виправдали себе й рекомендації вчених: сіяти в північних і центральних районах кукурудзу, підтвердила свою привабливість для посушливого південного регіону така незаслужено забута культура, як сорго. Оперативно зроблені висновки дозволили визначитися й з осінніми посівними роботами.
Цього року їх терміни змістилися — знову ж через погоду. Якщо раніше область до 5 жовтня рапортувала про завершення сівби озимих, то до кінця минулого тижня кампанія була ще в розпалі. Строки — стислі, сіяти доводиться і вдень, і вночі, до 50 тисяч гектарів на добу! Нещодавно така цифра звучала б для області як фантастика.
Основною озимою культурою для Миколаївщини залишається пшениця, яка відмінно зарекомендувала себе останніми роками. Озима пшениця займе 615 із 700 тисяч посівних гектарів. Плюс — традиційно — озимий ячмінь і зовсім небагато жита, ріпаку... Визначилися миколаївські хлібороби й з посівним матеріалом, найбільш підходящим для регіону. На 95 відсотків — це зерно одеської селекції, решта — херсонської.
 
Миколаївська область.