Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 14-й тур.

25 жовтня. Київський «Арсенал» не приїхав до Сімферополя на матч із «Таврією», і тепер із цією ситуацією розбиратимуться УПЛ та ФФУ.

26 жовтня. «Металург» (Запоріжжя) — «Металург» (Донецьк). 0:0. 4 000 глядачів. Рефері — Романов (Дніпропетровськ).

«Шахтар» — «Зоря». 4:0. 38 173 глядачі. Рефері — Березка (Київська область). Голи: Степаненко, 14, Бернард, 19, Феррейра, 22, 51.

«Металіст» — «Карпати». 2:1. 22 844 глядачі. Рефері — Годулян (Одеса). Голи: Гомез, 12, Соса, 20 — Бартулович, 72. Вилучено Бартуловича («Карпати», 82, за суперечку з рефері).

27 жовтня. «Севастополь» — «Волинь». 2:1. 5 563 глядачі. Рефері — Козик (Мукачеве). Голи: Левандовський, 58 (п), Карноза, 90+4 — Шумахер, 9. Вилучено Причиненка («Севастополь», 63, друге попередження).

«Динамо» — «Іллічівець». 1:0. 20 980 глядачів. Рефері — Труханов (Харків). Гол: Гусєв, 82 (п). Вилучено Ярмоленка («Динамо», 70, наступив на суперника, котрий лежав).

«Чорноморець» — «Говерла». 2:1. 15 183 глядачі. Рефері — Бондар (Київ). Голи: Джедже, 32, Антонов, 38 — Нікулае, 8.

«Дніпро» — «Ворскла». 2:2. 13 167 глядачів. Рефері — Кутаков (Київська область). Голи: Коноплянка, 16, Дуглас, 40 — Дедечко, 53, Мазух, 90+5 (автогол).

Бомбардири: Девич («Металіст») — 13 м’ячі, Селезньов («Дніпро») — 8, Феррейра, Адріано (обидва — «Шахтар»), Мораєс («Металург» Д), Ярмоленко, Мбокані (обидва — «Динамо») — по 6.

Ми знали, що все йде до цієї надзвичайної події. Однак жевріла надія, що «Арсенал» таки прибуде на поєдинок із сімферопольцями. Попри те, що колишній і нинішній власники клубу (Рабинович та Онищенко), як кажуть, тепер умивають руки. Доля великого колективу футболістів, тренерів і обслуги їх жодним чином не цікавить. Побавилися дяді «іграшкою» і викинули її.

Виникає запитання: чому керівництво Прем’єр-ліги досі мовчить, мов води у рот набрало? До речі, організація не бідна, котра багатомільйонні штрафи з клубів за різні порушення збирає. Куди вони дівають ті кошти? Можна казати, що настав момент істини, коли треба допомогти «Арсеналу» фінансово. Зробити так, щоб команда дограла до зимової перерви. І лише потім вирішувати її долю. Можливо, за цей час знайшлися б справді добрі люди, котрі не дозволили б «Арсеналу» припинити існування.

Маємо вже гіркий приклад «Кривбасу», коли розкручений боєздатний клуб, котрий був і призером чемпіонатів, і в єврокубках пограв, зник з футбольної карти України. Схоже, така доля, як це не прикро, чекає і на столичний «Арсенал». Утім, просто так нічого не відбувається. А значить, комусь муляє очі той факт, що наш національний чемпіонат поступово стає сильнішим, цікавішим, гострішим, привертає увагу дедалі більшої кількості вболівальників. І не тільки в Україні.

А тепер про події туру. Учасники єврозмагань по-різному підійшли до матчів. Скажімо, «Шахтар» дістав  більше часу для відновлення, і його перевага над «Зорею» була незаперечною.

А от учасники турніру Ліги Європи мали на підготовку лише два дні. І це явно позначилося на їхній грі. «Дніпро» взагалі втратив два очки, приймаючи полтавчан. Причому гості врятувалися від поразки останньої миті. Але в цьому є своя логіка, адже «Ворскла» під орудою молодого тренера Василя Сачка посідає високе місце в турнірній таблиці та радує своїх прихильників.

Динамівці і «моряки» здобули перемоги, але ціною неабияких зусиль.

— Коли ми побачили у складі «Динамо» лише дві зміни порівняно з матчем проти «Туна» в Лізі Європи, то зрозуміли, що господарям буде складно, — зазначив наставник маріупольців Микола Павлов. — Адже минуло лише два дні, відколи вони здобули важку перемогу в поєдинку проти швейцарців, перед яким був тиск і на команду, і на тренера.

Сподівалися, що нам буде легко. Але, на жаль, динамівці — футболісти дуже сильні. Навіть коли залишилися вдесятьох, все одно дотиснули нас. Вітаю «Динамо» і бажаю Олегу Блохіну витримати всю ту критику, що ллється на нього та його команду...

Олег Гусєв радіє, бо заробив пенальті та реалізував його.

Фото Володимира КОТЛЕНКА.