Лише 2,5 відсотка коштів, які надходять від мешканців будинків, що їх обслуговують, дніпропетровські ЖЕКи витрачають безпосередньо на поточні ремонти. Це в найліпшому разі. На власні зарплати й податки житловики пускають понад три чверті тарифних коштів. Звідси і якість обслуговування, і рівень оплати населенням за нібито отримані послуги.
На сьогодні в Дніпропетровську працює сорок житлово-експлуатаційних підприємств комунальної власності. Саме їм, як заявили 16 жовтня в управлінні житлового господарства міської ради, городяни й заборгували понад сто десять мільйонів гривень.
Середній тариф по місту, який за останні два роки не змінювався, становить 1,9 грн. за один квадратний метр загальної площі квартири. Десь нараховують більше, десь менше — залежно від технічних особливостей будинків і прибудинкових територій. За ці гроші житлово-експлуатаційні підприємства мають надавати щонайменше одинадцять послуг.
«Серед них — прибирання прибудинкових території, технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем тепло- і водопостачання, водовідведення, зливової каналізації, дератизація, дезінсекція, освітлення місць загального користування, енергопостачання ліфтів тощо», — розповів заступник начальника управління Владислав Грицай.
За словами керівництва управління, на поточні ремонти будинків залишається не більше двох з половиною відсотків від коштів, які збираються за тарифами. Нескладно підрахувати: оплачуючи за свої 50 квадратів житлоплощі 95 гривень на місяць, родина може розраховувати, що з них за рік на ремонт будинку піде не більше 28 гривень. У стандартному стоквартирному будинку маємо 2800 гривень на рік!
Із горем пополам виконуючи взяті на себе зобов’язання в умовах нестачі саме робітничих кадрів, а не всіляких бухгалтерів-юристів, комунальники проте заявляють про готовність надавати охочим додаткові послуги. При цьому, природно, тариф буде збільшено. Додатково оплачується, наприклад, прибирання сходових кліток, поливання дворів, клумб і газонів, періодична перевірка, обслуговування і ремонт лічильників води й теплової енергії.
«Якщо ЖЕКи не виконують або частково не надають ті послуги, які закладено в тарифі, вони зобов’язані робити перерахунки», — зазначають в управлінні.
 
Дніпропетровська область.