Газета відзначила тих, хто популяризує древнє гончарне ремесло
 
Наукові та мистецькі заходи, що відбувалися на базі розташованого в Опішні Національного музею-заповідника українського гончарства з 22 по 25 жовтня, «Голос України» анонсував досить докладно. Тож тепер залишається лише зазначити: усі вони виправдали сподівання організаторів, багатьох гостей. І згадати насамперед про те, що залишилося за кадром попередньої публікації.
Як повідомив автору цих рядків директор Інституту керамології — відділення Інституту народознавства НАН України, доктор історичних наук Олесь Пошивайло, матеріали триденного міжнародного симпозіуму «Реконструкція й інтерпретація археологічної кераміки: пастки чи путівники для дослідників?» за участю вчених з України, Німеччини, Росії та Азербайджану неодмінно опублікують в окремому томі щорічника «Українська керамологія». На завершення згаданого наукового форуму відзначили авторів кращих публікацій керамологічної тематики.
А своєрідною прелюдією до найочікуванішої мистецької частини дійства — нагородження переможців двох усеукраїнських конкурсів — стало відкриття виставки творів знаної полтавської художниці-керамістки Світлани Пасічної «Іmpressіon — враження, відбиток, відтиск». Усі представлені в експозиції роботи мисткиня створила під час перебування в кераморезиденції згаданого музею (про це перше і поки що єдине в Україні «творче гніздечко» наша газета також розповідала). За її словами, вона свідомо їхала сюди без будь-яких домашніх заготовок і ескізів. Тільки «за враженнями від опішнянських краєвидів, повітря і навіть калюж», які намагалася віддзеркалити у своїх авангардних «відбитках».
Так само не лише натхнення, а й реальні сюжети та миті, які хотілося зупинити, знаходили в Опішні учасники IV Національного фотоконкурсу «Гончарні візії країни». Скажімо, свій «Тин» володар спеціальних призів газети «Голос України» Юрій Шаблов із міста Олександрія, що на Кіровоградщині, помітив під час чергової літньої поїздки сюди на традиційний Тиждень гончарського здвиження. Для колишнього ливарника, а нині — пенсіонера, фотографія вже давно стала другим, після туризму, захопленням. Як невтомний мандрівник бачив багато красивих місць і в колишньому Союзі, й у сьогоднішній Україні. Та в Опішню, каже, просто закохався. Тепер щоліта приїздить сюди з дружиною, внуками, знайомими.
Як фотограф-аматор особливо цінує миттєвості, коли буквально на очах народжуються дивотвори з глини. На церемонії нагородження авторів кращих фоторобіт за ту небайдужість до краси йому подякував заступник головного редактора «Голосу України» Віталій Суддя. І вручив Юрію Шаблову квитанцію на річну передплату газети, альбом світлин знаного майстра, нашого фотокореспондента Олександра Клименка та сувеніри із символікою видання. Такі самі відзнаки «Голосу України» чекають ще на одного лауреата Михайла Діденка з Вінниці, який не зміг прибути в Опішню 25 жовтня (наші презенти для нього перебувають в організаторів фотоконкурсу — співробітників Національного музею-заповідника українського гончарства).
Останнім, а також усім переможцям і учасникам влаштованих музейниками творчих змагань Віталій Суддя передав особисті вітання від головного редактора «Голосу України» Анатолія Горлова. З твердими запевненнями: парламентська газета й надалі розповідатиме про їхні здобутки та підтримуватиме тих, хто відроджує і популяризує древнє ремесло. Адже гончарство також є голосом нашого народу, який лунає крізь віки. Цього разу гран-прі фотоконкурсу журі вирішило не присуджувати. А найбільший ужинок перемог в окремих номінаціях зібрав місцевий гончар і фотохудожник Юрій Пошивайло.
Зате одразу два гран-прі — в номінаціях академічної та народної кераміки — знайшли своїх власників за підсумками V Національної виставки-конкурсу художньої кераміки «КерамПІК у Опішному». Абсолютну перемогу серед «академіків» здобув Олександр Мірошниченко з Харківщини зі своїми «Відбитками тих, що зникають». А серед «народників» тріумфував уже досить відомий місцевий гончар Олександр Шкурпела. При цьому в розмові з власкором «Голосу України» ідейний натхненник опішнянських «здвижень» Олесь Пошивайло підтвердив: нинішній «КерамПІК» справді був останнім. Однак на шляху до своїх «піків»-вершин художники-керамісти не зупиняються. Тож будуть і нові конкурси для них.
Полтавська область.
Володар призів «Голосу України» Юрій Шаблов.
 
Фото автора.