У місті-супутнику Рівненської АЕС — Кузнецовську — міський центр зайнятості разом із соціальними партнерами провів молодіжний форум «Україна. Молодь. Майбутнє».

— Цей масовий профорієнтаційний захід, у якому взяло участь близько двох тисяч молодих людей, був покликаний допомогти учнівській та безробітній молоді в професійному самовизначенні та свідомому виборі своєї майбутньої професії, — сказав директор Рівненського обласного центру зайнятості Іван Ткачук. — Саме в перші місяці навчального року ми прагнемо якнайповніше поінформувати молодь про потрібні роботодавцям професії, щоб ще був час, зваживши всі «хочу—можу—потрібно», обрати фах, з яким не буде проблем у працевлаштуванні.

Для цього в рамках форуму провели День відкритих дверей центру зайнятості, День кар’єри «Тримай курс на професійний успіх», зустрічі з ветеранами праці, презентацію робітничих професій, виїзну акцію «Випускник», профорієнтаційні уроки, професіографічну екскурсію для дітей з особливими потребами, мотиваційні тренінги-семінари, ярмарок професій тощо. Профорієнтаційні заходи відвідали не лише кузнецовські школярі, гімназисти, учні ПТУ, а й старшокласники Рафалівської школи-інтернату Володимирецького району. Були тут і батьки, безробітна молодь.

— Наймасштабнішим заходом форуму став ярмарок професій «Обери професію для себе» за участю 27 навчальних закладів різних рівнів акредитації Львівської, Волинської, Тернопільської та Рівненської областей, а також Києва та Севастополя, — розповідає директор Кузнецовського міського центру зайнятості Людмила Самохіна. — Також активно працювали з молоддю на консультаційних пунктах із презентацією своїх навчальних закладів дев’ять коледжів та училищ Рівненщини та Волині.

Про перспективи працевлаштування на Рівненську АЕС учні могли дізнатися від заступника генерального директора станції Романа Гошовського та начальника відділу кадрів Олександра Остаповця. Місцевий приватний підприємець Олександр Журба закликав школярів вивчати іноземні мови з огляду на європейські перспективи нашої країни.

Презентацію робітничих спеціальностей «Робітнича професія — гарантоване працевлаштування» шляхом проведення виставок виробів та майстер-класів за професіями з надання послуг побутового та ужиткового обслуговування: перукар, манікюрник, бармен, офіціант, кухар, пекар, кондитер, продавець, швачка, закрійник, столяр, тесляр, різьбяр по дереву та бересту, виробник художніх виробів з лози тощо — організували та провели Кузнецовський хлібозавод, приватні підприємці Тетяна Гриневич (перукарня «Міlla»), Роман Наумчук (кафе «Чардаш»), Олена Булік, а також представники Рівненського центру професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості Оксана Горбенко та майстер ПТУ Рівненської АЕС Іван Коваленас.

У форматі інтерактивного спілкування учні мали змогу порозмовляти з головою правління Рівненського обласного об’єднання громадян «Центр підтримки громадських ініціатив «Чайка» Ларисою Гунько, яка провела мотиваційний семінар з елементами відеолекторію за темою: «Робота за кордоном: міфи та реальність», тренером ТзОВ «Імідж Партнер» Сергієм Третяком, який провів мотиваційні тренінги-семінари «Психологічна мотивація молоді до працевлаштування» та «Як започаткувати власну справу, або Формула успіху для підприємця», а також з провідним спеціалістом Департаменту безпеки ПАТ «ПриватБанку» по Північно-західному регіональному управлінню Юрієм Чижем на організованому Дні кар’єри.

Під час ярмарку професій школярам та їхнім батькам було продемонстровано відеофільм «Станція призначення — життя», який застерігає від використання нелегальної дитячої праці. Працівники міського центру зайнятості інформували старшокласників про ситуацію на місцевому та регіональному ринках праці. Третина дітей пройшла професійно-діагностичне тестування з визначення своїх нахилів та здібностей щодо майбутнього фаху.

Рівненська область.

Під час ярмарку професій, що відбувся в рамках молодіжного форуму в Кузнецовську.

Фото надане Рівненським обласним центром зайнятості.