У Києві за участю Єврокомісії в рамках Міжнародної конференції, яка відбудеться 5—6 листопада, буде підписано міжурядовий Меморандум про створення Адріатичного газового коридору, який посилить енергобезпеку всієї Європи.
Цей проект Україна планує реалізувати спільно з європейськими партнерами — Хорватією та Угорщиною. Як повідомив Єврокомісар з питань енергетики Понтер Оттінгер, сторони вже погодили його останні деталі. «Нова трубопровідна система призначена для взаємозв’язку і реверсних поставок, вона працюватиме в наших спільних інтересах для інтеграції України в європейський внутрішній ринок», — зазначив Гюнтер Оттінгер.
Міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький пояснив, що по Адріатичному газовому коридору поставлятиметься природний газ із LNG-терміналу, який будується на острові Крк у Хорватії, через газотранспортну систему Угорщини в українські підземні сховища газу (ПСГ).
При цьому потужності ПСГ будуть розширені з нинішніх 32 млрд. куб. м до 50 млрд. куб. м. «Це дуже серйозний крок не лише щодо диверсифікації маршрутів в Україну, а й для зміцнення енергетичної безпеки всієї Європи», — підкреслив Едуард Ставицький.
Енергетична стратегія України до 2030 року містить плани з розвитку диверсифікації газових поставок і створення конкурентних умов на внутрішньому ринку. Для цього уряд активізував реалізацію кількох проектів із зарубіжними партнерами. Вони передбачають не лише поставки газу з Європи із використанням вже існуючої інфраструктури в реверсному напрямку (за маршрутами Німеччина — Чехія — Словаччина чи Туреччина — Болгарія — Румунія). Наразі також триває будівництво термінала на узбережжі Чорного моря, який дасть змогу приймати танкери зі скрапленим природним газом із Єгипту, Алжиру, Катару або країн Каспійського регіону. Крім того, тривають переговори із Азербайджаном щодо будівництва газопроводу «Білий потік» для транспортування блакитного палива.
Усі згадані проекти дозволять розвивати конкуренцію серед постачальників на український газовий ринок і, тим самим, знизити ціну завдяки збільшенню кількості торговців. Вигоду від їх реалізації отримають також споживачі у країнах Європейського Союзу, які зможуть використовувати український маршрут для диверсифікації поставок газу в своїх інтересах.
Це дасть можливість залучити нові транзитні потоки газу для активної експлуатації потужностей української газотранспортної інфраструктури.
У Міненерговуглепромі підрахували, що до 2020 року завдяки диверсифікації імпорту поставки газу в Україну із одного джерела становитимуть не більш як 35 відсотків від його загального споживання, а до 2030 року — не більш як 35 відсотків від загального імпорту газу в країну.
Враховуючи значні можливості української ГТС, уряд має намір реалізувати комплекс заходів для створення на її основі газового хаба, який відіграватиме ключову роль у забезпеченні стабільної роботи європейського енергоринку.
Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.