25 грудня Конституційний Суд України (КСУ) оприлюднив рішення щодо офіційного тлумачення ч. 13.1 ст. 13 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів».
Відповідно до ч. 13.1 
ст. 13 Закону України «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів» учасники бойових дій та інваліди війни, що визначені законом, інваліди 1 групи, які особисто керують належними їм транспортними засобами, а також особи, що керують транспортним засобом, належним інваліду 1 групи, у його присутності, звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності на території України. Відшкодування збитків від дорожньо-транспортної пригоди (ДТП), винуватцями якої є зазначені особи, здійснює Моторне (транспортне) страхове бюро України у порядку, визначеному цим законом.
Зокрема, заявник просив суд роз’яснити зміст поняття «належність» транспортного засобу учасникам бойових дій, інвалідам війни та інвалідам 1 групи, чи поширюється дія цього положення закону на зазначених осіб, якщо вони керують транспортним засобом на підставі довіреності, та чи зобов’язане Моторне бюро у таких випадках відшкодовувати збитки від ДТП.
КСУ, проаналізувавши ст. 13 закону, дійшов висновку, що однією з обов’язкових умов відшкодування збитків від ДТП, яке настало з вини зазначених осіб, є керування транспортним засобом, який їм належить не лише на праві власності, а й на будь-якій іншій правовій підставі. Тобто, якщо така особа володіє автомобілем на підставі договору підряду, оренди тощо, вона та-кож звільняється від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності. Крім того, у разі ДТП, її збитки будуть відшкодовані Моторним бюро.
Щодо поширення положення ч. 13.1 ст. 13 закону на керування транспортним засобом на підставі довіреності (та відшкодування у такому разі збитків від ДТП Моторним бюро), суд вирішив, що це питання не підлягає офіційному тлумаченню, оскільки відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень» від 5 липня 2011 року довіреність була виключена з переліку правових підстав, які підтверджують, що особа є законним власником автомобіля.