Депутат Верховної Ради Криму Рефат Чубаров (на знімку) обраний новим головою Меджлісу кримських татар. За це рішення проголосувало 126 делегатів національного з’їзду — курултаю. Його опонентові Ремзі Ільясову віддали свої голоси 114 учасників з’їзду. До цього обидва були заступниками голови меджлісу, при цьому Рефат Чубаров був першим заступником.

Залишаючи посаду голови меджлісу, яку він беззмінно обіймав 22 роки, Мустафа Джемілєв висловив упевненість, що органи національного самоврядування кримських татар будуть і надалі ефективні. «На цій посаді я пробув цілком достатньо, і надалі я хотів би в міру своїх можливостей служити вищому представницькому органу нації, перебуваючи поза його складом», — сказав Мустафа Джемілєв у своєму заключному слові. Він залишається народним депутатом України й братиме участь у політичному житті країни.

Новообраний голова Меджлісу кримських татар Рефат Чубаров заявив, що має намір вжити заходів для налагодження діалогу із владою, а також хотів би бачити в складі меджлісу більше молоді. «Йдеться про ухвалення відповідних законів. Мова про те, що між кримськотатарським курултаєм, меджлісом і кримською владою необхідно встановлювати такі відносини, які були б у розвиток Криму і які були б в інтересах жителів Криму», — сказав Рефат Чубаров, додавши, що ні для кого не секрет: в останні роки такого системного діалогу не було. Коли йдеться про діалог із владою, наголосив глава меджлісу, мається на увазі насамперед налагодження взаємовідносин з органами національного самоврядування кримських татар, а не з окремими особистостями. «Ми відкриті, ми готові й ми хочемо цього діалогу», — заявив Рефат Чубаров.