Чому працівники Хорольського молококонсервного комбінату дитячих продуктів проти відсторонення ефективного керівника?
Своє професійне свято — День працівників харчової промисловості — виробничники Хорольського молококонсервного комбінату дитячих продуктів зустріли аж ніяк не зі святковим настроєм. Адже 15 жовтня їх приголомшили звісткою про рішення Наглядової ради підприємства відсторонити від обов’язків генерального директора Андрія Федоткіна. Він очолював комбінат три останні роки і, за словами заступника гендиректора з виробництва Олександра Любінського, «не просто реанімував підприємство, а вдихнув у нього нове життя». За цей час непевність і тривога, пов’язані з балансуванням на межі банкрутства, змінилися прибутковою стабільною роботою. З постійним нарощуванням виробництва (лише за дев’ять місяців ц. р. його обсяги збільшилися на 35,7 відсотка), реконструкцією основних цехів, новою продукцією європейської якості, що увійшла до сотні кращих товарів України, поліпшенням побутових умов працюючих. А що буде завтра з їхніми робочими місцями та зарплатами? Зрештою, з підприємством, яке 41 рік тому стало флагманом продукування сумішей—замінників грудного молока в СРСР, а сьогодні залишається єдиним виробником такої продукції в Україні?
На ці запитання 18 жовтня хотіли почути відповіді близько сотні працівників, котрі зібралися біля адмінкорпусу комбінату. Вони тримали транспаранти з написами: «Федоткін — наш керівник!», «Українським дітям — вітчизняне харчування!», «За дитяче харчування варто боротися». «Ми обурені тим, що молодого перспективного керівника «прибрали» без будь-яких пояснень, — зазначила оператор консервного цеху Галина Карась. — Адже Федоткін стільки зробив для виробництва і для людей. Матусі, які купують для діток наші «Малютки» і «Малиші», не пробачать нам, якщо дамо знищити таке підприємство». «Раніше, коли комбінатом багато років керував Микола Гавриленков, ми йшли на роботу як на свято, — доповнила колегу оператор Любов Труш. — Потім директори мінялися й у нас був різний настрій. Коли прийшов Федоткін, повернулася колишня стабільність. Невже втратимо те, що створювали своїми руками?». «Поверніть нашого директора!» — такі слова лунали з уст кожного промовця-виробничника.
Новопризначений в. о. гендиректора заспокоював схвильованих людей нагадуванням про те, що Наглядова рада не звільнила пана Федоткіна — тільки відсторонила від керівної посади «на деякий час». Нібито лише для того, щоб «розібратися» зі спробами по-рейдерськи захопити підприємство та перепродати його. До цих спроб, на його думку, причетні «люди, наближені до керівництва», котрі діють насамперед через суди. Про необхідність «врятувати підприємство від рейдерських атак» і далі розвивати виробництво говорив також представник одного з членів Наглядової ради, що входить до складу її більшості, яка й змістила вчорашнього гендиректора. Останній стверджував, що потенціал  Федоткіна «ще буде використаний», а зараз йому пропонують попрацювати «в якості радника, помічника, консультанта» (ці слова викликали сміх у присутніх). «Моїми руками підприємство «гробитися» не буде, — наголосив представник. — Комбінат повинен нарощувати виробництво, збільшувати обсяги нашої продукції на українському ринку з 36 до 50 відсотків».
Але де логіка в тому, щоб досягати таких захмарних висот без того, хто допоміг не впасти у прірву? Чому ті внутрішні антирейдерські перевірки не можна вести, залишаючи гендиректора на своїй посаді? Тим паче, що останній є лише найнятим менеджером і, звісно, не розпоряджається власністю акціонерів. Зрештою, в яких руйнівних для підприємства діях його підозрюють? Прикро, та відповідей на ці запитання від повпредів реальних власників комбінату його працівники так і не почули. Як і на те, чому на доленосне для гендиректора засідання Наглядової ради, до якої входять шість юридичних і одна фізична особа, не запросили трьох її членів. Саме тих, які зареєстровані в Україні. За відсторонення пана Федоткіна одностайно проголосував «квартет» із осідком за межами нашої держави, в тому числі в офшорах. Це, звісно, породило припущення про специфічну зацікавленість підприємством з боку тих, хто раніше, м’яко кажучи, не поспішав підставити йому своє плече. Сьогодні їм потрібен ефективний менеджер-управлінець чи свій «насос» для викачування грошей?
На згаданому зібранні колективу член Наглядової ради, колишній багаторічний керівник комбінату, Герой України Микола Гавриленков нагадав: «У нас є ще поки інвестор, який не виконав жодного пункту своїх договірних зобов’язань. Навпаки, почав перепродувати підприємство, заставляти на астрономічні суми. Тепер же, коли за допомогою Андрія Федоткіна стали одержувати хороші прибутки, з боку того ж інвестора нам підсунули обладнання на мільйони гривень, яке вважаю металобрухтом. Побачили гроші — давай їх викачувати... Та ще й намагалися продати комбінат компанії, яка знищила таке саме підприємство в Росії. Якби продали, то тут уже, мабуть, і стіни б розібрали. Їм потрібен ринок... Все це змусило мене звернутися до суду. Про наші проблеми знають керівники держави, профільного міністерства. Сподіваюся, разом не допустимо знищення унікального підприємства».
Присутні на зборах виробничники одностайно проголосували за звернення до представників акціонерів стосовно необхідності скликання позачергового засідання Наглядової ради для скасування її рішення про відсторонення Андрія Федоткіна від обов’язків генерального директора. Звісно, в «непротокольних» зауваженнях така вимога робітників лунала ще «гарячіше». З неодмінним запитанням: якщо нове керівництво говорить про рейдерство, на яке нібито заплющував очі попередник, то як назвати сьогоднішні дії тих, хто «не помічає» загрози взагалі втратити виробництво? Чи не рейдерство це під прикриттям антирейдерської риторики? «Відсторонення попереднього керівника людей просто шокувало, — констатувала Галина Карась. — І все-таки хочеться бути оптимісткою. Думаю, у нас все наладиться. Та, на моє переконання, станеться це тільки після того, як на посаду генерального директора повернеться Андрій Федоткін».
Полтавська область.