Наприкінці року традиційно підбивають підсумки роботи вартових порядку. І якщо в МВС, зазвичай, звітують про покращення показників розкриття злочинів, то правозахисні організації уже сьогодні б’ють на сполох, звертаючи увагу на те, якою ціною досягаються такі результати. Свої висновки вони роблять не лише на підставі тривожних сигналів від громадян, а й посилаючись на результати соцопитувань.

Так, за даними моніторингу «Центру дослідження суспільства», 2013 рік уже побив рекорди за кількістю протестів проти свавілля правоохоронних органів у країні. Лише за дев’ять місяців цього року зафіксовано 333 події, які порушували питання щодо їх бездіяльності. Така кількість протестів уже на 25% більша, ніж за весь попередній 2012 рік.

«Основна хвиля невдоволення припадає на липень поточного року, коли міліціонерів критикували на кожній третій вуличній акції. Причиною вибуху такої активності стали події у Врадіївці Миколаївської області, де двох міліціонерів підозрюють у побитті та зґвалтуванні місцевої мешканки. Попередня хвиля подібних протестів була вдвічі меншою — приводом для них стала смерть студента Ігоря Індила в Шевченківському РУВС», — йдеться у повідомленні «Центру дослідження суспільства».

Тим часом свавілля проти звичайних громадян має страшний і масовий характер. Нині майже кожен день у ЗМІ лунають звинувачення на адресу правоохоронців у незаконних діях. Так, за інформацією прокуратури Донецької області, трьом співробітникам «Беркута» пред’явлено підозру в скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень) КК України.

«У ході досудового розслідування, яке проводить прокуратура Новоазовського району, встановлено, що правоохоронці перевищили свої службові повноваження, а саме — застосовували заходи фізичного насильства та спецзасоби стосовно трьох громадян», — повідомив прокурор району Олександр Кіор.

А оперуповноважені одного з райвідділів міліції Донецька змушували жінку збувати наркотичний засіб канабіс, погрожуючи ув’язнити її за зберігання наркотиків. Вартові порядку намагалися налагодити постійний збут наркотичних речовин з метою отримання від покупців грошової винагороди за непритягнення до кримінальної відповідальності. В результаті незаконної діяльності зловмисники отримали майже 30 тис. грн. від трьох громадян. Відомості про ці факти внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань з попередньою правовою кваліфікацією за ч. 3 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем), ч. 2 ст. 307 (незаконне виробництво, зберігання чи збут наркотичних засобів) КК України.

Тривожне повідомлення надійшло і з Вінниці. Жорстоке і зухвале побиття людей влаштували на одній із автозаправних станцій міста троє зловмисників, серед яких був міліціонер. Підозрюваних у скоєнні злочину затримано і взято під варту. Всім трьом оголошено про підозру в кримінальному правопорушенні, передбаченому ч. 4 ст. 187 КК України («розбій, тобто напад, спрямований на заволодіння чужим майном, вчинений за попередньою змовою групою осіб, поєднаний із заподіянням тяжких тілесних ушкоджень). Про це йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури Вінницької області. Як розповіла прес-секретар прокурора області Ірина Вихованець, до міського відділу міліції звернувся місцевий мешканець із заявою про те, що на нього і двох його знайомих було вчинено розбійний напад невідомими особами. Під час розслідування встановлено, що в злочині брав участь працівник міліції. Тому проведення розслідування передано до слідчого відділу прокуратури області. Встановлено, що троє осіб, за попередньою змовою, вчинили напад з корисливих мотивів — з метою викрадення майна. Їхні дії були жорстокі й небезпечні для здоров’я і життя людей. Наразі проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом вчинення розбою. 

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.