Срібний призер Параолімпійських ігор став живим знаряддям злочину для групи наркоділків. Організував її засуджений, котрий уже відбував покарання (13 років позбавлення волі) в Дар’ївській виправній колонії №10, під Херсоном. Маючи певний авторитет серед інших в’язнів, він легко домовився з тими з них, хто готувався до звільнення, про організацію каналу транспортування у «зону» амфетамінів, марихуани та опію. Оборудка здавалася дуже вигідною, бо за колючим дротом зілля коштувало в три-п’ять разів дорожче, ніж на волі. А той, хто міг його діставати, перетворювався на вельми «поважну» особу.

Зупинка була лише за тим, що можливим посередникам з числа контролерів за приховане перенесення наркотиків у колонію треба було чимало платити. І ніхто не дав би гарантії, що вони не повідомили б про таке прохання адміністрацію. А жбурляти «посилки» через огорожу з надією, що її підберуть на тому боці, виходило не завжди: огорожа була надто високою. І тут одному з членів групи стало в нагоді випадкове знайомство з призером Параолімпіади — майстром спорту з метання списа. Інвалід мав розумові відхилення, тому його виявилося дуже легко «підсадити на голку» і за щоденну дозу опію вмовити зайнятися перекиданням заборонених предметів у виправну колонію. Аби далі летіла, «посилку» пакували у формі кулі чи прив’язували до палиці, щоб вона була схожа на звичний для параолімпійця спис.

П’ять разів таке перекидання вдалося: засуджені (в «зоні» так званого середнього рівня безпеки відбували покарання «зеки», котрі скоїли тяжкі злочини) отримували свої партії «кайфу», за який із спільниками на волі розраховувалися їхні близькі та родичі, переказуючи гроші на відомі їм банківські рахунки. П’ятеро раніше судимих спільників перетворювали перекази на готівку, витрачали її на купівлю нових партій марихуани, опію та «диво-таблеток», і спортсмен відправляв за колючий дріт нові «посилки». Але якось він потрапив у поле зору встановлених на огорожі ВК-10 відеокамер — метальника наркотиків перехопили на місці злочину. І через нього під час спільної операції УБОЗу та обласного управління Державної пенітенціарної служби України вийшли на організаторів та «бійців» підпільної «кур’єрської служби». Всі вони заарештовані чи затримані, повідомив кореспонденту «Голосу України» начальник управління ДПСУ Херсонщини генерал-майор Володимир Пінькас.

Якщо суд визнає членів злочинного угруповання винними, на них чекає від п’яти до десяти років позбавлення волі. 

Херсон.