провели для семикласників Івано-Франківської ЗОШ №28 у місцевому музеї «Герої Дніпра». Окрім перегляду музейних експонатів, учні познайомилися та поспілкувалися з ветеранами Другої світової війни та послухали пісні у виконанні народного аматорського хору ветеранів війни та праці «Фронтові друзі».

Організація схожих зустрічей та позакласних уроків давно стала доброю практикою в діяльності просвітницького закладу, що є філією Національного військово-історичного музею. Його завідувач Ярема Кваснюк розповідає, що для пізнавальних заходів у них зібрано чимало експонатів: багатий ілюстративний матеріал, бойові знамена військових частин, що воювали на території Прикарпаття, листи, документи, стрілецька зброя — усього понад чотири з половиною тисячі раритетів. Сьогодні музейні працівники розпочали роботу з поповнення розділу про Першу світову війну та тематичною експозицією до 70-річчя визволення України та області від фашистських загарбників. У планах — встановлення мультимедійного проектора для демонстрації навчальних фільмів та кінохроніки.
Та жоден музейний експонат не замінить живого спілкування з безпосередніми учасниками воєнних дій різних періодів. Тому місцеві ветерани є частими гостями закладу і завжди радо відгукуються на зустрічі з учнями та студентами міста. Насамперед військові хористи. І, окрім розповідей про воєнне лихоліття, завжди співають для екскурсантів фронтові пісні. Сьогодні в колективі — 45 учасників. Їхній віковий ценз коливається від 80 до 90 років. Найстаршій хористці, Шурочці Нікітіній, уже виповнилося 94. Та, не дивлячись на поважний вік, вони і досі «в строю».
Фото Миколи МАЦЮКА.
На знімку ліворуч: учні Івано-Франківської ЗОШ №28 захоплено слухають пісні ветеранів.