Інформаційну кампанію з такою назвою Представництво ЄС в Україні презентувало у Тернопільському національному економічному університеті.

«На жаль, українці мало знають про Європу, про те, що буде після підписання угоди про асоційоване членство, про користь для України, про те, як зміниться життя простих людей, — констатував керівник відділу преси та інформації Представництва ЄС Золтан Салаі. — Студенти мали б роз’яснювати це своїм батькам, дідусям і бабусям. У Західній Україні 90 відсотків населення підтримує євроінтеграційні прагнення України, а на сході і півдні цей показник значно нижчий, тому треба їхати туди і говорити про це. Європі потрібна об’єднана Україна».

— Євроінтеграція — це не якийсь політичний хід, не вимушений крок через відносини з Росією чи з будь-ким. Це повернення Україні політичного статусу, — вважає міський голова Тернополя Сергій Надал. — Тернопіль завжди був європейським містом, мав Магдебурзьке право, і це лише повернення нам цього статусу. Ми маємо спільне історичне минуле і, впевнений, у нас — спільне майбутнє.

Депутат обласної ради Леонід Бицюра зауважив, що хоча ми поки що на шляху до ЄС, але європейські цінності вже спрацьовують. Він подякував послу ЄС в Україні Яну Томбінському, зв’язок з яким був у системі онлайн, за сприяння у відновленні законності на території Тернопільщини, що дасть змогу розблокувати роботу обласної ради. Ян Томбінський відповів, що без верховенства права модернізувати державу неможливо.

Багато запитань до співробітників Представництва ЄС було у студентів. Їх, зокрема, цікавили питання візового режиму, нових навчальних програм, обміну студентами, можливостей реалізуватися.

Під час засідання нагородили переможця конкурсу дитячого малюнка «Я — європеєць, українець». Ним став другокласник школи №15 Тернополя Богдан Боднарчук. Керівник інформаційного центру ЄС в економічному університеті Олена Василик розповіла, що під егідою центру в школах створено євроклуби, там проводять конкурси на кращий малюнок, фотознімок, з дітьми працюють студенти.

Фото автора.

Cтуденти-першокурсники ТНЕУ переконані, що після того як Україна стане асоційованим членом ЄС, перед ними відкриються нові перспективи.