Київська міська клінічна лікарня швидкої допомоги. Тут приймають усіх, незалежно від прописки. Побутові, кримінальні, дорожні травми, алкогольні та наркотичні отруєння — це її основний профіль. Але в ЛШД не відмовляють у допомозі нікому. За потреби можуть і пологи прийняти. Лікарня — на передовій надання невідкладної медичної допомоги. Працює як годинниковий механізм — без перебоїв, обідніх перерв і канікул. Бій за життя і здоров’я людей тут триває 24 години на добу.

А ще наша ЛШД має безпосередній стосунок до... Нобелівської премії миру. Як відомо, цього року її присуджено Міжнародною організацією із заборони хімічної зброї. А київська лікарня швидкої допомоги разом із Центром медицини катастроф уже кілька років проводить під егідою цієї організації спільні навчання. Минулої весни, наприклад, тренінг було присвячено наданню допомоги у разі хімічних атак.

Головлікар лікарні швидкої допомоги, головний хірург Києва Олександр Ткаченко з гордістю демонструє нам сертифікат учасника цих навчань (на знімку). Лунає дзвінок його мобільного телефону. Олександр Анатолійович відповідає на всі виклики, якщо, звичайно, не на операції.

— Так. Які мандарини? Немає. Не було...

— Ваші колеги, — киває він на мобільник. — Запитують: чи були отруєння мандаринами. Іноді таке запитують! Дивуюся...

Перебуваючи в епіцентрі людського болю та страждань і спостерігаючи, як лікарі й медперсонал тут борються за кожну жертву ДТП, отруєнь і інших позаштатних життєвих ситуацій, так і хочеться звернутися до колег: «не відволікайте головлікаря мандаринами!».

— Останнім часом часто до нас доправляють людей у стані сильного алкогольного сп’яніння. У токсикології багато хворих з отруєннями наркотичними та психотропними речовинами на тлі алкоголю. А ми повинні ліквідувати важкі наслідки цього «мікса кайфу», — каже Олександр Ткаченко.

На жаль, клінічна картина відображає соціальну. На першому місці за кількістю потерпілих були й залишаються побутові (до них належать і кримінальні) травми. На другому — ДТП.

Головлікар ЛШД зазначає, що тепер до лікарні привозять більше травмованих пішоходів. Основна причина — переходять дорогу в неналежному місці у нетверезому стані.

— Хоча жорсткість правил дорожнього руху та дії ДАІ дають результат, — вважає Олександр Ткаченко. — Наприклад, коли на Московському проспекті не було розподільчого відбійника, то практично через день звідти привозили важко травмованих у ДТП. Відтоді, як їх встановили, жодного тяжко- травмованого з цього місця не надходило.

Реформа медицини поки що не торкнулася стаціонарної допомоги. Утім останні два роки ЛШД отримує субвенцію (додаткові гроші з держбюджету) на надання невідкладної допомоги. Пацієнт (хоч би хто потрапив до лікарні) протягом перших двох діб перебуває «на повному пансіоні», включаючи дороговартісні види лікування. Такі, як сорбція — детоксикація. Наприклад, гемодіаліз. Медикаментозне забезпечення за цей час зросло утричі. Сьогодні на одного хворого тільки на медикаменти йде понад 30 грн. на добу. Це істотно, особливо для прийомного відділення, де є травмпункт, реанімація.

— Звичайно, потім пацієнт до повного одужання повинен купувати якісь препарати за власні кошти. Забезпечити на сто відсотків усім необхідним його реабілітацію ми не в змозі. Для цього на рік лікарні знадобилося б тільки на медикаменти близько 77 млн. грн.  З урахуванням субвенції цього року за цим показником виходимо на 15 млн. грн., — пояснює співрозмовник.

У ЛШД — гарна діагностична база. Але, за словами головлікаря, хотілося б її оновлювати — мати сучасні томографи, ангіограф та іншу апаратуру. На думку Олександра Ткаченка, на бюджетні кошти всі ці запити не задовольнити. Для цього необхідно задіяти різні джерела фінансування: страхову медицину, гуманітарну допомогу, спонсорську підтримку тощо. На жаль, єдиної моделі благополуччя галузі охорони здоров’я ще не придумали. Тож доцільні різні напрями.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

ФАКТ

ЛШД  розрахована на 710 ліжок. 

Торік тут надано допомогу 62747 особам. 

У 2012-му проведено понад 20 тисяч оперативних втручань.

Лікар-анестезіолог Ольга КРАМАРЕВА з пацієнтом у реанімаційному відділенні.