Під час зустрічі з послами країн—членів Європейського Союзу Голова Верховної Ради Володимир Рибак запевнив, що український парламент виконає зобов’язання перед європейською спільнотою. І до саміту Східного партнерства, що відбудеться у Вільнюсі 28 листопада, буде прийнято всі необхідні євроінтеграційні закони. 

Глава парламенту поінформував послів країн—членів ЄС про законодавчу роботу напередодні Вільнюського саміту. В. Рибак повідомив, що упродовж другої—третьої сесії Верховної Ради сьомого скликання розглянуто і прийнято 15 законів, які наші європейські партнери вважали необхідними для вдосконалення законодавства до норм і стандартів європейського права.

До Вільнюського саміту українському парламенту залишилося розглянути ще три вагомі проекти законів: про прокуратуру, про створення державного бюро розслідувань та зміни до виборчого законодавства.

Ведучи мову про одне з чи не найпроблемніших питань — справу екс-прем’єра Ю. Тимошенко та ухвалення закону, який надасть можливість лікуватися за кордоном засудженим до позбавлення волі, В. Рибак повідомив, що мав зустрічі з Президентом України на цю тему. І під час зустрічі, за словами Голови Верховної Ради, Віктор Янукович підтвердив свою готовність підписати такий закон і звернувся до фракції Партії регіонів у парламенті з проханням взяти активну участь у розгляді законопроектів на цю тему та разом з іншими фракціями сприяти прийняттю такого закону консенсусом. При цьому В. Рибак зауважив, що такий закон міг бути прийнятий українським парламентом ще півтора року тому, коли федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель звернулася до Президента України з ініціативою прийняти Тимошенко на лікування в одній із клінік Німеччини, а Президент України тоді доручив знайти один із прийнятних механізмів розв’язання цієї проблеми. Утім, українські експерти дійшли висновку, що чинне законодавство України не передбачає можливості лікування засуджених за кордоном і що розв’язання справи Тимошенко потребує внесення відповідних змін до законодавства, але процес у цьому напрямку тоді сповільнився через відмову екс-прем’єра від лікування у Німеччині. 

Водночас В. Рибак розкритикував опозицію за блокування роботи парламенту, що може негативно вплинути на євроінтеграційні устремління України. «За таких умов блокування опозиційними силами виконання одного з принципових зобов’язань України перед європейською спільнотою — у справі Тимошенко — можна розцінити не інакше, як спробу перекласти відповідальність за зрив європейських прагнень України на своїх політичних опонентів.

Присутні на зустрічі посли країн—членів ЄС у своїх виступах також наголошували на потребі якнайскорішого ухвалення закону, який міг би розв’язати проблему з екс-прем’єром Ю. Тимошенко. А також висловили стурбованість щодо ухвалення українським парламентом змін до законодавства, які можуть зашкодити деяким майбутнім кандидатам у Президенти. На це В. Рибак запевнив, що ухвалені нещодавно зміни до Податкового кодексу не пов’язані із виборами Президента і парламент знайде порозуміння у цьому питанні. Він додав, що зміни до Податкового кодексу, які викликали протест в опозиції, розроблялися з урахуванням європейського законодавства, за яким людина, яка сплачує податки за кордоном, не може користуватися пільгами у своїй країні.

Голова Верховної Ради також не виключив, що задля ухвалення всіх євроінтеграційних законопроектів може бути проведено додаткові пленарні засідання, щоб до 18 листопада впоратися з усіма домашніми завданнями.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

ДОСЛІВНО

Голова Верховної Ради Володимир Рибак:

«Президент України, уряд і Верховна Рада практично виконали величезний обсяг домашніх завдань, які відкривають можливість підписати Угоду про асоціацію між Україною та ЄС».