У селах Херсонщини поширюється практика створення тимчасових дошкільних закладів там, де вони були свого часу знищені, а потреба в них знову з’явилася. Молоді родини цим дуже задоволені. Так, у селі Червоноблагодатному Горностаївського району дитсадок, збудований місцевим колгоспом, закрили ще 2005 року і навіть частково встигли розібрати — закинута будівля стоїть без даху, вікон та підлоги.

Демографічна ситуація змінилася, і в селі знову залунали дзвінкі голоси малечі. Потреба доглянути за дітьми у той час, коли батьки на роботі, знову стала нагальною. Тож сільрада відгукнулася на вимоги батьків: для понад семидесяти малят дошкільного віку в Червоноблагодатному при місцевій школі відвели три кімнати, підшукали вихователів і знову відкрили дитсадок. Навіть харчування налагодили у шкільній їдальні.

— Такий дошкільний заклад є саме тимчасовим, збираємося зводити новий дитсадок. Для цього сільська рада вже асигнувала 69 тисяч гривень на проектно-кошторисну документацію. Але на будівництво треба ще знайти майже два мільйони гривень, яких поки що немає, — наголошує начальник відділу освіти Горностаївського району області Валентина Кацевич.

Ще влітку нинішнього року в черзі на влаштування у дитсадки на Херсонщині стояли 3432 дитини. Завдяки відкриттю додаткових груп та відновленню роботи законсервованих дитсадків там, де їх не встигли зруйнувати, у них додатково відкрили дві тисячі місць. До речі, 28 нових груп для 325 малюків тепер працюють при школах так само, як у Червоноблагодатному.

Заступник директора департаменту освіти і науки, молоді та спорту Херсонської облдержадміністрації Євгенія Кулькіна каже, що ця робота триває: 2014-го заплановано повернути до життя занедбану будівлю дитсадка у селі Архангельське Високопільського району області, а також реконструювати під дитсадок колишній гуртожиток у селі Першопокровка Нижньосірогозького району. Для будівництва нових дошкільних закладів поки що грошей не вистачає. Та влада Херсонщини не виключає: за можливого поліпшення демографічної ситуації в селах їх все ж зводитимуть за рахунок спільного фінансування з державного, обласного та районних бюджетів.