Національний банк оприлюднив щомісячний звіт про основні тенденції грошово-кредитного ринку за вересень, який свідчить про збереження фінансової стійкості банківського сектору.

Одразу скажу, обнадійливий звіт. По-перше, тенденція до збільшення депозитної бази від початку року нікуди не зникла — зросла на 13 відсотків. По-друге, стабільна гривня сприяє збільшенню залишків на рахунках, від початку року вони вже зросли на 72,5 мільярда гривен, а це добре відіб’ється на базі кредитування. Нарешті, вересень вочевидь додав оптимізму багатьом вкладникам. Останнього висновку я дійшов, побачивши національний прапорець на «Шкоді» свого сусіда, якого у дворі охрестили «Не промах». З’ясувалося, він розквитався з банком за кредит у валюті.
Нехай поодинокі приклади ще не аргумент для скептиків, але... «Не промах» користується незаперечним авторитетом уже тому, що в магазинах завжди розраховується кредитною картою. І що колись усіх приголомшив — з’їздив у відпустку за гроші, взяті в кредит. «Не промаху» можна не довіряти, але прислухатися до нього, кажуть, варто. Його син входить до керівництва якогось комерційного банку. Поцікавився — справді.
«Не промах» молодший справляє враження не простого банківського клерка, а серйозного банкіра з системним баченням поточного моменту. Щойно я завів мову про переваги вересневого звіту регулятора, як він відкрив у своєму ноутбуці потрібну діаграму. За його словами, найприємніше, що у вересні кредитування зросло, здебільшого дякуючи підприємствам, які не бажають миритися з кризою, а також за рахунок сільськогосподарських підприємств, які подовжують кредити. І хоч якісних позичальників гостро не вистачає, добре, що, з одного боку, зросли кредити в національній валюті, а з другого — відбулося помірне зниження кредитів в іноземній з боку населення. Це нівелює ризик падіння гривні і зміцнює довіру до банків з боку вкладників та кредиторів. (Мимоволі згадую національний прапорець на «Шкоді» старшого «Не промаха»).
Своїми поглядами син дуже нагадує батька, тільки дивиться на тенденції дещо глибше. «Не промах» старший вважає, що успішна робота банків залежить від успіхів економіки. «Не промах» молодший — що вересневий звіт віддзеркалює сезонне пожвавлення ділової активності на зовнішньому і внутрішньому ринках... І обидва переконані, що результати вересня свідчать про збереження фінансової стійкості, яка наприкінці року логічно приведе до зниження ставок за кредитами.
Цікаво, що ці погляди поділяє переважна більшість банківських аналітиків, урядових — у тім числі. Недарма Урядовий портал розміщує динаміку депозитів фізичних осіб за місяцями.
Інфографіка з «Інформаційного бюлетеня КМУ».