У Сочі (Росія) фінішував Міжнародний дитячий футбольний турнір «Шкіряний м’яч-2013». Це своєрідна Ліга чемпіонів, адже боротьбу за нагороди ведуть команди з країн СНД, які виграли свої національні змагання на призи «Шкіряного м’яча». Успішно представили Україну та національну футбольну школу вихованці Кременчуцької ЗОШ №1 (Полтавська область, директор — Людмила Яшина). Команда «Кремінь» виборола срібні медалі.

Наші школярі успішно пройшли груповий турнір, обігравши всіх суперників, і з п’ятнадцятьма очками посіли перше місце у групі А. Впродовж цього етапу вони пропустили лише один м’яч.

Фінальний поєдинок відбувався на Сочинському центральному стадіоні. На трибунах зібралося кілька сотень місцевих уболівальників та юні футболісти, які вже завершили турнір і прийшли підтримати кременчуцький «Кремінь» і псковську «Бригантину».

Обидві команди не засиджувалися в обороні, а прагнули атакувати. У середині першого тайму несподівано помилився наш оборонець, і росіяни скористалися «подарунком» — 1:0. Звичайно, українські школярі не збиралися здаватися. Тож біля воріт псковської команди дедалі частіше виникали небезпечні моменти. Упродовж зустрічі було подано з півтора десятка кутових, виконано чимало штрафних ударів. М’яч кілька разів влучив у поперечину та стійку, але вперто не йшов у ворота «Бригантини». Так все і закінчилося.

На таких турнірах у наших команд уже було «золото» і «бронза». І ось кременчужани подарували Україні срібні медалі. Їх здобули: Данило Пласкій, Денис Ліфанов, Роман Ядришников, Віктор Пилипенко, Валерій Полієвець, Микита Дудка, Денис Галата, Іван Куць, Артем Хвойницький, Євген Маковецький, Єгор Костін, Максим Васильєв. Команду готували тренери Антон Диндіков та Олександр Назаренко.

Юні футболісти з Полтавщини, крім срібних нагород, удостоїлися ще й двох кубків: за друге місце і «За велику дружбу». Один з індивідуальних призів також вирушив до України. Гравця «Кременя» Микиту Дудку визнано найкращим оборонцем турніру.

Нагороди командам також вручав президент Всеукраїнського клубу «Шкіряний м’яч», заслужений майстер спорту, багаторазовий чемпіон і володар Кубка країни, капітан київського «Динамо» і збірної СРСР Андрій Біба. Після вшанування призерів він поділився враженнями:

— Як на мене, міжнародний турнір «Шкіряний м’яч» дуже потрібен нашим дітям. Саме на таких змаганнях перевіряється вишкіл гравців, відданість своїй команді, патріотизм. Приємно за кременчуцьких школярів. В їхній команді я побачив кількох хлопчиків, які здатні стати справжніми майстровитими футболістами. Український «Шкіряний м’яч» успішно завершив нинішній сезон. Та вже через деякий час ми знову стартуємо! Переконаний, що в цьому нам знову допоможуть директори шкіл, учителі фізкультури — справжні ентузіасти! Розраховуємо на традиційну підтримку Федерації футболу України, Асоціації аматорського футболу України на чолі з Федором Шпигом.

Голова Комітету з фізичного виховання та спорту МОН України, член Національного олімпійського комітету Євген Баженков привітав «срібну» команду ЗОШ-1 (Кременчук) з успішним виступом на міжнародній арені і побажав нових звитяг і високих оцінок з усіх предметів шкільної програми.

 

Cочі.

На знімку: команда ЗОШ-1 (Кременчук) — віце-чемпіон змагань.

Фото автора.