Народний депутат від Партії регіонів Вадим Колесніченко презентував на брифінгу у Верховній Раді перше видання Науково-практичного коментаря Закону «Про основи державної мовної політики». Коментар видано під авторством кандидата юридичних наук, старшого наукового співробітника Інституту держави і права імені В. Корецького Михайла Товта та проректора Закарпатського угорського інституту імені Ференца Ракоці ІІ, кандидата філологічних наук Степана Черничка. Метою такого видання стало надання правової допомоги громадянам України в процесі реалізації та захисту своїх мовних прав. Коментар видано українською та російською мовами накладом у 15 тисяч примірників, і всі вони поширюватимуться безплатно — до бібліотек, місцевих органів влади, депутатам різних рівнів, в органи центральної влади, в тому числі й міністерства.

Вадим Колесніченко відзначив, що законом про основи державної мовної політики встановлено трирівневий механізм реалізації, зокрема, передбачається офіційна публікація на регіональній мові актів місцевих органів влади і органів місцевого самоврядування, надання адміністративних послуг на даній мові та відповідей на письмові звернення, вивчення мов нацменшин у середніх навчальних закладах. Застосування інших заходів залежатиме від рішення місцевих рад. Це, зокрема, застосування регіональної мови в роботі та документації місцевих органів влади, в роботі конференцій та інших офіційних зібрань, здійснення написів на печатках, офіційних бланках тощо.

«Після детального наукового коментаря, як постатейно виконувати цей закон, ні у кого вже не буде можливості його не виконати», — вважає В. Колесніченко.