Сьогодні Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики і банківської діяльності розгляне законопроект про реструктуризацію валютних кредитів. До ранку народні депутати разом із представниками НБУ та експертами мали обговорити три альтернативні документи й об’єднати їх в один.
А на вчорашній прес-конференції правозахисник проекту «Фінмайдан» Юлія Сало заявила, що валютні позичальники не підписували Меморандум з урегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів у валюті.
Нагадаємо: 
напередодні Національний банк разом із банками і банківськими асоціаціями погодили основні положення меморандуму, які передбачають реструктуризацію споживчих кредитів в іноземній валюті, отриманих під заставу нерухомості. Водночас залишок за їх основною частиною не має перевищувати 2,5 мільйона гривень за офіційним курсом, встановленим Національним банком України на перше січня 2014 року (8 гривень за долар).
«ЗМІ пишуть, що підписання меморандуму вже відбулося. Я була на зборах, за участю представників Міжнародного валютного фонду, Міністерства фінансів України, банкірів. Від громадськості документ ніхто не підписував», — сказала вона.
За її словами, банкам за дев’ять місяців ніхто і ніщо не заважало підписати документи і перерахувати валютні кредити за курсом вісім гривень за американський долар.
Юлія Сало зазначила, що люди не відмовляються платити за своїми боргами, а виступають за розділення ризиків між державою, банками і позичальниками. Проте, на її думку, саме девальвацію із п’яти гривень до восьми вони вже виплатили.
Правозахисник Анатолій Башлока заявив, що громадська організація «Кредитний майдан» 28 грудня знову піде під Верховну Раду відстоювати соціальну справедливість. «Ми не дамо можливості перекласти відповідальність за прорахунки держави на людей, передбачену ганебним бюджетом, котрий намагається прийняти парламент», — зазначив він.
Вл. інф.