Заступник прокурора Рівненської області, старший радник юстиції Юрій МЕЛЬНИК (на знімку) на брифінгу розповів журналістам про стан боротьби із злочинами, скоєними працівниками правоохоронних органів.

І почав із статистики: з початку року органи прокуратури Рівненської області скерували до судів 15 обвинувальних актів щодо працівників правоохоронних органів, із них 11 — стосовно міліціонерів, два — щодо працівників Головного управління Міндоходів у Рівненській області, стільки ж — щодо працівників державних санітарної та екологічної інспекцій.

Юрій Мельник розповів про резонансний злочин, який стався у Городищенській виправній колонії. Там під час несення служби старший сержант на ґрунті раптово виниклих неприязних відносин вистрілив з автомата у свого колегу — старшого прапорщика, який від отриманих поранень помер наступного дня.

— А ось оперуповноважений Рівненського райвідділу міліції відповідатиме перед судом за перевищення службових повноважень, які супроводжувалися насильством (ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України), — зазначає заступник прокурора Рівненської області. — Досудовим слідством доведено, що він умисно, незаконно в приміщенні райвідділу міліції утримував понад добу мешканця Рівненщини, вчиняв над ним фізичне та психологічне насильство, примусивши останнього визнати себе винним у скоєнні тяжкого злочину — вбивстві односельчанина, який насправді втопився. Співробітника міліції відсторонено від посади. Матеріали кримінального провадження слухаються в Рівненському міському суді.

На брифінгу журналісти дізналися про те, що протягом останнього місяця прокурори області знову викрили у лавах працівників органів внутрішніх справ злочинців, бездушність і зухвалість яких вражає. Серед таких — ДТП поблизу села Великий Житин Рівненського району, під час якої загинув восьмирічний хлопчик. Міліціонер був пасажиром, на його очах сталася ця ДТП, але правоохоронець не повідомив про неї в міліцію, а разом із водієм, винним у загибелі дитини, втік з місця пригоди, а згодом допомагав йому розукомплектовувати автомобіль. До старшого лейтенанта міліції застосовано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

— В одному з районів виявлено факт грубого порушення працівниками міліції законодавства при адміністративних доставляннях та затриманнях громадян, — продовжує Юрій Мельник. — Під час прокурорської перевірки було встановлено, що працівники райвідділу міліції незаконно півдоби утримували місцевого мешканця у вольєрі під навісним замком. За цим фактом прокуратурою області розпочато досудове розслідування за ознаками злочину, передбаченого ч. 2 ст. 365 Кримінального кодексу України (зловживання службовим становищем).

— Виявлено також випадки, коли правоохоронці умисно, на порушення вимог Кримінального процесуального кодексу України та щоб поліпшити «статистику», не вносили відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, чим позбавили можливості виявити та притягнути винних осіб до кримінальної відповідальності. Так, у Костопільському райвідділі міліції лише з 24 липня по 7 серпня не зареєстровано шість фактів скоєння злочинів, серед яких крадіжки, завдання тілесних ушкоджень різних ступенів тяжкості та ДПТ, під час якої травмовано людину. Прокуратурою внесено відомості до ЄРДР за 

ст. 364 (зловживання службовим становищем) та ст. 367 (службова недбалість) Кримінального кодексу України. Триває досудове розслідування. За аналогічними фактами зареєстровано кримінальні провадження також у Здолбунівському, Рокитнівському і Млинівському районах, — підсумував заступник прокурора Рівненської області Юрій Мельник.

Записала Олександра ЮРКОВА.

Рівне.

Фото надано автором.