Футбол. У французів небезпечна насамперед команда, а потім вже — окремі виконавці. Так вважає наставник збірної України Михайло Фоменко.
— Передчував, що випробування на шляху до заповітної мети ще не закінчилися, — сказав він. — Про суперника скажу, що у французів небезпечна насамперед команда, а потім вже — Рібері. Хоча крім нього у складі є багато інших індивідуально сильних виконавців — Бензема, Кліші, Насрі, Евра.
На думку Фоменка, кожен із цих футболістів здатен на сюрприз.
— У процесі підготовки до матчів із Францією все буде як завжди, — зазначив Михайло Іванович. — Спочатку зберемо інформацію, потім її опрацюємо. Після цього приймаємо рішення — і вперед!..
У таборі суперника — суцільна ейфорія
Підсумки жеребкування пар стикового раунду чемпіонату світу-2014 у штаб-квартирі ФІФА в Цюриху (Швейцарія) сколихнули спортивну громадськість Франції. Ейфорія в зв’язку з тим, що «галльським півням» випало грати з Україною, зростає буквально щохвилини.
Зрозуміло, що тепер висловлюються всі, кому не лінь. Однак нас цікавить виключно думка фахівців.
Колишній наставник збірної Франції Раймон Доменек:
— Маємо все, чого хотіли. Ми не могли просити кращого варіанта. Адже Україна була найвразливішою збірною з четвірки сіяних. Ми отримали команду з найнижчим рейтингом (дивні слова, адже Україна сьогодні стоїть вище Франції у рейтингу ФІФА. — Ред.). Якщо ми підтвердимо свою роль фаворита і продемонструємо свої найкращі якості, то ці матчі cтануть формальністю, — цитує фахівця АФП.
 
***
Півоборонець збірної Франції Йоан Кабайє, який на чемпіонаті Європи-2012 уразив ворота нашої команди, радий новій зустрічі з «жовто-синіми». Як заявив гравець англійського «Ньюкасла», саме з підопічними Михайла Фоменко найбільше прагнули зустрітися французи. За словами 26-річного футболіста, він та його партнери по «Ле блю» зроблять усе для втілення мрії цілої нації.
— Погоджуюся з тим, що Україна для нас — найкращий жереб. Це те, чого ми бажали найбільше. Дуже важливо, що матч у відповідь відбудеться на нашому полі. 
Поки що зарано говорити про те, що ми поїдемо до Бразилії. Відомо, що Україна завжди програвала в плей-оф, але це будуть дві дуже складні зустрічі. В українців та сама мета, що й у нас, тому це буде непросто. 
У мене гарні спогади про зустріч із цією командою, адже я забив їй на ЧЄ-2012. У складі суперника ми повинні побоюватися Андрія Ярмоленка, який показав себе ще на Євро. Україна — молода команда під орудою Тимощука, — сказав Кабайє в інтерв’ю Іnfosport Plus.
***
Збірна Франції отримала найбажанішого суперника. Про це заявив знаменитий французький оборонець Біксант Лізаразю, коментуючи результати жеребкування у штаб-квартирі ФІФА. За його словами, збірна України — це тактично слабкий колектив, який французи зобов’язані обіграти.
«Це найкращий жереб для нашої команди. Нам необхідно було уникнути зустрічі з Португалією та Хорватією, та й проти Греції грати було б дуже складно. Ми перемогли українців у Донецьку на Євро-2012. Ця збірна здалася мені тактично слабкою і дуже нестабільною. Вважаю, що це найпростіший варіант для Франції. Маємо достатньо уміння для того, щоб перемогти», — сказав Лізаразю в ефірі Telefoot.
 
Михайло Фоменко.
 
Фото Євгена КРАВСА.