У Львові встановили пам’ятник вихідцеві з Галичини Юрію-Францу Кульчицькому, який відіграв важливу роль під час битви під Віднем у 1683 році, коли австрійсько-польсько-німецьке військо розгромило турків.

Герой тих подій, уродженець села Кульчиці Самбірського району, постав у бронзі на площі неподалік Ратуші. Мішок з кавою, з якого сиплються зерна і перетворюються на золоті монети, символізує те, що наш земляк був успішним підприємцем — навчив Європу пити каву.

12 вересня виповнилося 330 років від дня знаменитої Віденської битви, у якій брали участь майже 15 тисяч козаків. Купець Юрій-Франц Кульчицький зумів через ворожий стан вибратися з міста і покликати підмогу. Це дало змогу війську продовжити героїчну оборону Відня.

Після перемоги Юрій Кульчицький отримав від міської влади будинок, а від короля Яна ІІ Собеського — 300 мішків кави. Він відкрив першу в Європі кав’ярню, де подавали запашний напій.

Пам’ятники Кульчицькому спорудили в Австрії, Польщі та Японії. Тепер пам’ять про нього увічнили у Львові. Сприяла цьому компанія «Галка». Автори пам’ятника — батько і син Володимир і Павло Сколоздри.

Львів.

Фото Ігоря ХОМИЧА.