На Вінниччині у кожному районі розпочато роботи зі спорудження будинків (на 8—10 квартир) за програмою «Доступне житло». Першу новобудову введуть в експлуатацію у жовтні нинішнього року.

Будинок-красень на дев’ять квартир усміхається вікнами у селі Станіславчик Жмеринського району. На об’єкті залишилося виконати роботи з утеплення фасаду та благоустрою території. Новоселами стануть місцеві вчителі, працівники медичної галузі, сільської ради, серед яких — молоді фахівці, що прибули на роботу в село. Кредити на придбання житла у новобудові вони отримають за пільговою схемою: сплачуватимуть тільки три відсотки від суми отриманих коштів, а решту 13 відсотків повертатиме банківській установі держава. Таке передбачено державною програмою «Доступне житло». Ініціатива спорудити у кожному районі краю такі будинки належить голові Вінницької облдержадміністрації Івану Мовчану.

— Задля виконання державної програми ми об’єднали зусилля обласної і районної влад і визначилися з конкретним завданням — збудувати поки що по одному житловому будинку у кожному районі. Загалом вийде 27, — каже Іван Мовчан. — У кожній споруді буде по 8—10 квартир. Такий підхід не тільки концентрує зусилля, а й підвищує відповідальність за доручену справу. Маємо перший приклад успішного виконання програми у Жмеринському районі. Новобудову там зведено за чудовим проектом і в короткі терміни. Перша ластівка має надихнути керівників інших районів виявляти більше розпорядливості і оперативності.

Коментар

Руслан Слюсаренко, начальник управління капітального будівництва Вінницької облдержадміністрації:

— Будівельно-монтажні роботи зі зведення споруд за програмою «Доступне житло» тривають нині у десяти районах області. Земельні ділянки для них визначено у всіх 27 районах. У переважній більшості з них виготовили проектно-кошторисну документацію У Вінницькому будинків буде два і з більшою кількістю квартир. Споруду на 24 квартири буде зведено у райцентрі Тульчин. Частину житла у рамках програми новосели отримають у новобудовах обласного центру. З Міжвідомчою комісією Мінрегіону узгоджено надання 572 квартир у 18 житлових будинках. До речі, за час дії програми здешевлення вартості іпотечного кредитування (стартувала в травні 2012 року) на Вінниччині у ній узяли участь понад триста осіб. 161 особа отримала кредити, обсяг яких сягає 33 млн. грн. Торік вісімдесят громадян отримали кредити на суму понад 16 млн. грн. За 2013-й видано 81 кредит на суму 17,3 млн. грн. Партнерами обласної влади в реалізації програми є Ощадбанк та «Укргазбанк».

Вінницька область.

 

Першу новобудову за програмою «Доступне житло» споруджено в селі Станіславчик Жмеринського району.

Фото надано департаментом інформації Вінницької облдержадміністрації.