Рівнянці Ніні Кроці торік на фестивалі «Металеве серце України» було присвоєно почесне ковальське звання «Металева королева України» із врученням кованої діадеми. Ніна Юріївна надзвичайно любить метал та мистецькі витвори із нього. Це привело до того, що в Рівному на основі зібраних в одну колекцію експонатів відкрито перший в Україні мистецький музей творів сучасного ковальства. А ще започатковано фестиваль «Металеве серце України», який щороку збирає до гурту увесь ковальський бомонд країни й організатором та натхненником якого є саме Ніна Крока, котра заповзялася надати українському ковальству новий шлях розвитку: від ремісничого до образотворчого. Вона доводить, що горно подібне до мольберта художника!

Залізна туфелька

Ніні Кроці долею визначена причетність до металу: її дівоче прізвище Коваль, а ще вона — керівник приватного підприємства «Рівнебудпостач», яке має справу з металом.

— Якось я спіймала себе на думці, що часто до слова «метал» використовую епітети «гарненький», «синенький», «світленький», — розповідає Ніна Крока. — А літ десять тому на одному ковальському фестивалі я не втрималася від «спокуси» придбати металеву туфельку. Як на мене, навіть гарнішу, ніж у Попелюшки. Вона й стала першим експонатом для музею, а заодно розбудила в мені запал колекціонера. Відтоді я, на яких би ковальських фестивалях не бувала, старалася додому не повертатися без якогось металевого презенту. З часом познайомилася з майстрами народного ремесла з України та зарубіжжя, робила в них замовлення, наприклад, моїх улюблених казкових героїв. Отак і назбиралося витворів стільки, що вже не вміщалися ні в кабінеті, ні в офісі, ні вдома. Й виникла ідея створити музей творів сучасного ковальства, і я втішена, що ця ідея втілилася в реальність, що музей став не просто виставковою залою, а й своєрідним просвітницьким центром у галузі мистецького ковальства. Думаю, невдовзі підемо ще далі — відкриємо на підприємстві цех, де працюватимуть ковалі-художники, які втілюватимуть свої творчі наміри у вироби з металу, даватимуть майстер-класи.

Шахи із дзвониками

Щодо згаданого музею, то він стоїть на території приватного підприємства «Рівнебудпостач» у Рівному, відвідати його може кожен, безплатно. З початку відкриття музею минуло кілька місяців, і за цей час він по-справжньому став своєрідним магнітом для шанувальників краси в металі.

А подивитись у музеї, названому «Ковальськими витребеньками», таки є на що. Чи не найбільше тут предметів, виготовлених майстром сучасного прикладного мистецтва Віктором Михальовим із Донецька. А найновіший та, вочевидь, найоригінальніший його шедевр — це металеві шахи із дзвониками. До того ж кожна шахова фігурка видає неповторний мелодійний звук, найбільш «басистий» — голос короля.

А на іншій металевій шахівниці фігури стилізовані під озброєних воїнів. Пішаки одягнені в плащі та капелюхи, взуті в ботфорти, озброєні арбалетами. Інші викувані герої мають шаблі та мушкети. А з тих речей, що є на музейному подвір’ї, відвідувачів чи не найбільше вражають герої казок, наймасивніший із яких Ведмідь.

— Це робота талановитого коваля зі Славути Артема Вольського, — каже Ніна Крока. — Якось на фестивалі я побачила у його виконанні дивовижну Машеньку з відомої казки «Машенька та Ведмідь». Тоді ще Ведмедя «в натурі» не було, і я його для комплекту замовила ковалеві. Більше року майстер трудився над цим образом — Ведмідь, по-моєму, вийшов на славу. А «найсвіжішим» моїм придбанням стала ваза з трояндами. До чого тонка та приваблива робота — не переказати. Квіти на ній — як щойно розцвіли!

Є серед ковалів і жінки

Ніна Крока вирішила організувати фестиваль «Металеве серце України», який поставив собі за мету зібрати до гурту кращих майстрів країни і популяризувати ковальське мистецтво. Торік таких майстрів з’їхалося до Рівного майже сім десятків, й одним із результатів їх спільної праці стало велетенське серце із сотнями малих серденьок, що лишилося в дарунок місту Рівному.

Ніна Крока не лише колекціонує вироби з металу, а й сама пробує виготовляти їх. Каже, ці спроби увінчуються невеликим успіхом, хоч управляти горном та кувалдою їй уже під силу.

— Побутує думка, що ковальство — суто чоловіча справа, — каже Ніна Юріївна, котра, до речі, удостоєна почесного звання «Кращий керівник року». — Але на ковальському фестивалі в Івано-Франківську я бачила, як справно в кузні працює жінка. Затим взнала про ще одну талановиту ковалиху з Німеччини. Майстер-класи від них не пройшли даремно. Мені захотілося самій щось викувати — і декілька таких предметів уже є в моїй колекції. Водночас я зрозуміла, що до металу треба ставитися лагідно, щиро. Лише тоді з нього можна «випросити» щось дивовижне.

Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.

Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.

Колекціонер Ніна Крока у своєму металевому королівстві.