Житель Рівного Олександр Литвинчук колекціонує давні пивні пляшки. І насамперед ті, що використовувалися на одному з найпотужніших пивних заводів царської Росії — «Бергшлосс», який почав діяти в Рівному із середини ХІХ століття.

Яких тільки посудин немає в цій колекції, що збиралася протягом десятиліття: і з емблемами, і з потаємним дном, і у вигляді башти, і в знак перебування царя в Рівному, і з нагоди ювілею заснування заводу чеськими пивоварами!.. Є тут і сифон, якому сто років. Він припадав пилом на горищі одного з будинків, доки потрапив до колекціонера. Унікальність сифона в тому, що він розрахований не на 2—3 літри, як зазвичай, а на тридцять.
— З приводу придбаного сифона-велетня я дещо «порився» в історії і довідався, що в нього заправляли і лимонад, — розповідає колекціонер-дослідник. — Такий напій на рівненському «Бергшлоссі» також варили.
Загалом виробництво великих сифонів не мало масового характеру. Однак їх було виготовлено щонайменше сотню. Наразі, наскільки відомо, цілим та діючим залишився один. Недавно показав його в Рівному на фестивалі народних ремесел і був приємно здивований, що посудина так зацікавила людей. Більше того, знайшлися старожили, які розповіли, що з такого «велетня» пили ще «за Польщі».
Євген ЦИМБАЛЮК, Олександра ЮРКОВА.
На знімку: Олександр Литвинчук презентує частину своєї колекції, серед якої і сифон-велетень.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.